Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Φύλλο και φτερό τον ΔΕΥΑ Αγρινίου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Από ψιλό κόσκινο πέρασε τη ΔΕΥΑ Αγρινίου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αιχμή τη διατήρηση του καταργηθέντος ειδικού τέλους 80% .
O
Ισολογισμοί, προϋπολογισμοί, δεκάδες πίνακες με αναλυτικά στοιχεία, έγγραφα, αποφάσεις και βιντεοπροβολή παλιότερης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο περιελάμβανε το «μενού» που επεφύλαξε η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε πριν από λίγο, με αφορμή και την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα «νομιμοποιηθεί το παράνομο χαράτσι της ΔΕΥΑ».
Την εξαντλητική παρουσίαση των στοιχείων ανέλαβαν οι Στέλιος Μερμήγκης και Λευτέρης Τηλιγάδας, οι οποίοι και βήμα-βήμα εξήγησαν τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία για το ειδικό τέλος του 80% επί της αξίας του νερού και τι έκανε… ή μάλλον παρέλειψε να κάνει ο Δήμος και η ΔΕΥΑ.
Πολύ συνοπτικά, το 80% ίσχυε μετά από σχετικές παρατάσεις δεκαετούς διάρκειας έως και το 2011, «η ΔΕΥΑ, όμως, συνέχισε παρανόμως να το εισπράττει, εξαπατώντας μάλιστα τους πολίτες με δήθεν μικρή μείωση», η οποία προκύπτει απ’ τη διαφορά του 23% ΦΠΑ στην κατανάλωση, σε 13% που ισχύει για το νερό.
OΠιο απλά, η μείωση θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη: «Είναι σαν να έρθει το υπουργείο να καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ, αυτή όμως να συνεχίσει να το εισπράττει και επειδή δεν θα υπάρχει διαφορά στο τι πληρώνει ο κόσμος να λένε ότι δεν υπάρχει αύξηση», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Πέραν αυτών, παρουσιάστηκαν τα αποθεματικά και το ταμειακό διαθέσιμο της Επιχείρησης, με την παρατήρηση ότι αυτό αυξήθηκε κατά 290% τα χρόνια της κρίσης, «την ώρα δηλαδή που οι πολίτες υποφέρουν… και επιπλέον κόβουν το νερό σε δημότες για 80 ευρώ».
Ζητήθηκε φυσικά να επιστραφούν τα παρανόμως εισπραχθέντα χρήματα και τονίστηκε πως η ΔΕΥΑ είναι έκθετη (παρουσιάστηκε και το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που καθιστούσε μη εκτελεστέα την απόφαση είσπραξης του 80%) και για αυτό θα πρέπει το Διοικητικό της Συμβούλιο να παραιτηθεί.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣε ερώτηση του agrinioreport.com σχετικά με το ποινικό σκέλος, αφού χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές η λέξη «παράνομο» και το γιατί επελέγη την παραμονή της νομιμοποίησης η συγκεκριμένη παρουσίαση και δεν υπήρξε κρούση στον εισαγγελέα, η απάντηση ήταν πως αυτός θα έπρεπε αυτεπάγγελτα να κινηθεί όταν από μηνών υπήρξαν οι σχετικές ανακοινώσεις, πως δεν υπάρχει ζήτημα του να έχει κάποιος καταχραστεί χρήματα και ότι πρόθεση δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά η ανάδειξη του θέματος, ακριβώς λόγω της αυριανής διαδικασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η απάντηση της ΔΕΥΑ σε όλα αυτά έχει καταγραφεί σε παλιότερη ανακοίνωση, όπου ο πρόεδρός της Γ. Ζαμπάρας, αφού εξηγούσε ότι επί χρόνια δεν έχουν επιβληθεί αυξήσεις, ότι υπάρχει ειδική τιμολογιακή πολιτική και ότι δεν γίνεται διακοπή υδροδότησης σε δημότες που αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία πληρωμής, υποστήριζε:
«Σε ότι αφορά στην κοστολόγηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ, αυτή πάντα ελάμβανε υπόψη της το ειδικό τέλος 80% και γι’ αυτό η τιμή ανά κυβικό μέτρο καθορίζονταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ώστε αφενός μεν το τελικό κόστος για το δημότη να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, αφετέρου δε η ΔΕΥΑΑ να είναι βιώσιμη και να καλύπτει τις αυξημένες απαιτήσεις για επαρκές και ποιοτικό νερό, αλλά και για την εκτέλεση του επενδυτικού της προγράμματος.
Είναι επίσης γνωστό ότι το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ είναι από τα χαμηλότερα σε πόλεις αντίστοιχου μεγέθους».
Σημειώνουμε, τέλος, ότι οι δημοτικοί Σύμβουλοι, που θα κληθούν αύριο να αποφανθούν, έλαμψαν δια της απουσίας τους, γεγονός που σχολιάστηκε αναλόγως. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου