Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κίνα: Θανατική ποινή με αναστολή σε υπουργό – Κατηγορήθηκε για διαφθορά και μίζες

Πρόκειται για τον υπουργό Σιδηροδρόμων Liu Zhijun. Κατηγορήθηκε για διαφθορά και δωροδοκία. Του απαγγέλθηκε θανατική ποινή με αναστολή, που είθισται να αντιστοιχεί σε ισόβια κάθειρξη.
Θανατική ποινή επέβαλε η Κίνα στον πρώην υπουργό Σιδηροδρόμων για την κατηγορία της διαφθοράς και της δωροληψίας. Πρόκειται για τον Liu Zhijun στον οποίο απαγγέλθηκε «θανατική ποινή με διετή αναστολή» ου στην Κίνα συνήθως αντιστοιχεί σε ισόβια κάθειρξη.
Αναλυτές αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του προέδρου Xi Jinping για πάταξη της διαφθοράς. Επισημαίνεται ότι η δίκη του περιβόητου Bo Xilai δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ούτε οι εναντίον του κατηγορίες. Ο Bo ήταν ένα από τα πλέον φιλόδοξα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και γενικός γραμματέας του ΚΚΚ στην επαρχεία Chongquin. Συνελήφθη με κατηγορίες για διπλωματικές ίντριγκες που οδήγησαν ακόμη και σε δολοφονία.
Η περίπτωση του Liu όμως, είναι πιο ξεκάθαρη. Απολύθηκε από το υπουργείο σιδηροδρόμων τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Λίγο αργότερα εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εναντίον του απαγγέλθηκαν για πρώτη φορά κατηγορίες τον Απρίλιο. Η δίκη του ξεκίνησε αρχές Ιουνίου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο Liu, ενώ ήταν υπουργός, βοήθησε 11 άτομα είτε να πάρουν προαγωγή είτε να κερδίσουν συμβόλαια την περίοδο 1986 – 2011, αποκομίζοντας ο ίδιος οφέλη 10,53 εκατ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου