Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Μέσω ΟΤΑ τα παραλιακά φιλέτα της χώρας σε ιδιώτες


 Της Ελένης Κωσταρέλου

Βορά στους επενδυτές γίνονται αιγιαλός, παραλίες, όχθη και παρόχθια ζώνη μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, με τους ΟΤΑ να παίρνουν στα χέρια τους την πλήρη διαχείριση και κυρίως το δικαίωμα παραχώρησής τους.

Η κυβέρνηση, αντί να υπηρετεί, ως οφείλει, το άρθρο 24 του Συντάγματος, «χαρίζει» τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας. Μπορεί ο αιγιαλός και η παραλία να θεωρούνται κοινόχρηστα και να ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται, αλλά αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν…

Ο αιγιαλός και η παραλία θα περάσουν σε ιδιώτες μέσω των χεριών των τοπικών αρχόντων και θα εμποδίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση σε αυτές. Τα πολιτικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και το Σύνταγμα, αντιμετωπίζουν την παράκτια ζώνη ως ενιαίο αντικείμενο προστασίας, ως φυσικό και οπτικό πόρο που πρέπει να διασφαλιστεί. Σήμερα, το φυσικό περιβάλλον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στο όνομα της ανάπτυξης και των εσόδων.

Αποσαφηνίζεται πλήρως στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την επισήμανση ότι «η ρύθμιση αυτή θα συμβάλει στην είσπραξη από το Δημόσιο των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας».

Τα φιλέτα των παραλιακών εντοπίζονται κυρίως στην Αττική και δη στην παραλιακή ζώνη από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο. Στο στόχαστρο μπαίνουν και όλες οι «γραφικές» περιοχές της χώρας, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Τα παραλιακά φιλέτα βρίσκονται μονίμως στο επίκεντρο. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση του πυρόπληκτου Νομού Ηλείας το 2007, όταν η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεπουλούσε, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, με την υπογραφή απόφασης για παραλιακή έκταση 2.593.041,80 τετραγωνικών μέτρων, που εκτείνεται από τη Ζαχάρω (από το παραλιακό κέντρο «Παρά θιν” αλός» του δήμου) έως τον ποταμό Νέδα – στο Γιαννιτσοχώρι.

Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, που υπεγράφη χθες και δεν δόθηκε στη δημοσιότητα –παρά μόνο με μια απλή ανακοίνωση, για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και βάσει του νόμου 2971/2001- προβλέπει:

1. Οι ΟΤΑ έχουν την πλήρη αρμοδιότητα να εκχωρούν σε τρίτους τον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη των λιμνών και των πλεύσιμων ποταμών.

2. Οι ιδιώτες επενδυτές θα μισθώνουν τις περιοχές αυτές, καθώς απαγορεύεται η πώλησή τους.

3. Ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα και τη διαφύλαξη της φυσικής μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας. Το πώς αυτό θα καταστεί εφικτό είναι ένα ερώτημα, δεδομένης της προϊστορίας του αποκλεισμού παράκτιων ζωνών σε όλη τη χώρα.

4. Ενδεικτικό της διευκόλυνσης των επενδυτών είναι η απλοποίηση του πλαισίου και η αποσαφήνιση των δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση σε όφελός τους, καθώς και οι «καινοτόμες» προβλέψεις που αποσκοπούν στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας…

5. Οι ΟΤΑ και οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες είναι οι αρμόδιοι διασφάλισης του τιμήματος.

6. Οι μισθωτές θα προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου ποσοστού του Δημοσίου από τις συναπτόμενες μισθώσεις.

7. Στα μισθωτήρια συμβόλαια οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα αποτυπώνονται κατά θέση και εμβαδό σε ορθοφωτοχάρτες τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.», με σκοπό τη δημιουργία πληρέστερου αρχείου, για ταχύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των περιοχών αυτών.
  
10/03/2013 

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου