Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Α. Γεωργίου: Ο άνθρωπος του ΔΝΤ στη Στατιστική




Το Παγκράτιο, ένας συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας, ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων.
Πολεμική τέχνη που εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 648 π.Χ. Θεαματική, δημοφιλής και επικίνδυνη συχνά πολεμική τέχνη, που στη σύγχρονη εποχή πάντως θυμίζει και συνδυάζει στοιχεία από πυγμαχία (boxing), πυξ-λαξ (kick boxing) και πάλη (wrestling).

Με το «Παγκράτιο» ασχολήθηκε και έγραψε μάλιστα βιβλίο ψάχνοντας λεπτομέρειες μέσα στους περασμένους αιώνες, ένας άνθρωπος που πολύ νωρίς «εγκατέλειψε» την Ελλάδα για να σπουδάσει στην Αμερική και εν συνεχεία να «αφιερωθεί» για περίπου 20 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ίδιος άνθρωπος -που αν παραμένει λάτρης του «Παγκρατίου» πρέπει να περιμένει αρκετά για να ξαναδεί την επανένταξή του στους Ολυμπιακούς (οι οπαδοί στη σύγχρονη εποχή είναι...ελάχιστοι)- ήταν ένας από το τιμ των ειδικών του ΔΝΤ που κατέφθασαν πρώτοι στην Ελλάδα για να αναζητήσουν τις αιτίες της οικονομικής κρίσης.

Ο Ανδρέας Γεωργίου ήλθε, είδε και απήλθε. Επέστρεψε στην έδρα του ΔΝΤ, στη Νέα Υόρκη, και από εκεί έστειλε αίτηση στην «ανοιχτή διακυβέρνηση» για να αναλάβει θέση-κλειδί στον κρατικό μηχανισμό. Για την ακρίβεια, για να ηγηθεί μίας εκ των Ανεξάρτητων Αρχών. Της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Tο βιογραφικό
 

«Είναι μέχρι σήμερα αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει τεράστια εμπειρία και αξιοπρόσεκτο βιογραφικό», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, που έχει ξαναρχίσει το τελευταίο διάστημα να βλέπει βιογραφικά μεταξύ τιθάσευσης των δαπανών και του Ασφαλιστικού?
Εκτός από πρώην αθλητής και συγγραφέας για τα «βαριά» σπορ, όπως το Παγκράτιο, ο κ. Ανδρέας Γεωργίου ήταν φοιτητής στην Αμερική. Παλιοί γνωστοί του λένε ότι «χάθηκε» ουσιαστικά από την Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Σπούδασε στο Αμχερστ της Μασαχουσέτης. Στο εν λόγω πανεπιστήμιο σπούδασαν, ως γνωστόν, «παλιότερα», ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Είχε κάποια επαφή μαζί τους;

Ο κ. Γεωργίου λέγεται ότι από το ’89 εργάζεται στο Στατιστικό Τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι έχει αναλάβει «αποστολές» διερεύνησης των στατιστικών σε διάφορες χώρες σε οικονομική κατάρρευση κι ότι η ενασχόλησή του με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σ’ αυτή την κρισιμότατη συγκυρία, αποτελεί για τον ίδιο προσωπικό στοίχημα.
Από το «Σύνταγμα», η οικονομική ηγεσία? διαδηλώνει στο άκουσμα ότι η έλευση του κ. Γεωργίου στην Ελλάδα και δη στη Στατιστική Αρχή έγινε έπειτα από «παραινέσεις» του ΔΝΤ. Η θέση προκηρύχτηκε για να προσελκύσει στελέχη και ειδικούς και από άλλες χώρες και, ως εκ τούτου, η «ακρόαση» από το οικονομικό επιτελείο των υποψηφίων επιβεβλημένη.

ΟΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
 

To 2007 η Στατιστική Υπη­­­ρε­σία ζήτησε την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 27%, για να την αδειάσει η Eurostat αποδεχόμενη αναθεώρηση 9,6%.
Το 2007 η ΕΣΥΕ έβρισκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,7%, ενώ το πραγματικό ήταν 5,1%.
Το 2009, ενώ το έλλειμμα είχε εκτιναχθεί στο 13,6%, η Στατιστική Υπηρεσία δήλωνε 6,5%.
Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής για την έρευ­­να των «Greek statis­tics» μιλάει για «πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της».
«ΚΑΡΦΙΑ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 

Θα τον πάρουμε με απόσπαση από το IMF;

ΟΓιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι συμμετείχε κανονικότατα στη διαδικασία του open.gov και ότι η επιλογή του δεν συσχετίζεται με την πολύχρονη εμπειρία του στο ΔΝΤ.
Οι επισημάνσεις του υπουργού Οικονομικών πάντως δεν απάντησαν στην «καχυποψία» όσων συμμετέχουν στη Διάσκεψη των προέδρων της ελληνικής Βουλής. Πού εμπλέκεται η «ανοιχτή διακυβέρνηση» με τη διάσκεψη των προέδρων; Εκεί όπου συναντιέται η διαδικασία με την τυπική (;) έγκριση των διορισμών επικεφαλής στις ανεξάρτητες αρχές.

Μειδιάματα
 

«Μας ήρθε κατευθείαν με... απόσπαση από το ΔΝΤ;», λέγεται ότι ρώτησε χαριτολογώντας ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης, προκαλώντας τα έντονα μειδιάματα των συμμετεχόντων. Ο πρόεδρος της Βουλής άκουσε με ενδιαφέρον την παρατήρηση και με τακτ? έδωσε τον λόγο για περισσότερες πληροφορίες στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου - ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης (πρώην πρόεδρος της Βουλής) συμπλήρωνε τα δικά του ερωτήματα. Η Βάσω Παπανδρέου, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση, τους...αιφνιδίασε, αφού έμεινε σιωπηλή, προτιμώντας να ακούσει προσεκτικά τα επιχειρήματα του κ. Παπακωνσταντίνου.
ΜΠΛΑΖΑΡ
 

Στην Αθήνα η κόρη του «γκουρού» του Ταμείου

Δεν έρχονται μόνο ελληνικής καταγωγής στην Ελλάδα, αλλά και επιστήμονες και αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για παράδειγμα, η κυρία Μαρί Μπλανσάρ, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ετοιμάζεται μέσα στους επόμενους μήνες να εγκατασταθεί στη χώρα μας. Ποια είναι η κυρία Μπλανσάρ; Ο πατέρας της, Ολιβιέ Μπλανσάρ, θεωρείται «κορυφή», ο «εγκέφαλος» των οικονομικών δεδομένων του ΔΝΤ. Γάλλος, που σπούδασε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ πριν από δεκαετίες.

Η κόρη του γεννήθηκε στο Παρίσι, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ, έχει λαμπρές σπουδές και έρχεται στη χώρα μας σε μια εποχή όπου αρκετοί Ελληνες σκέφτονται ή και συζητούν τη «φυγή» τους στο εξωτερικό... Δίδαξε στο Χάρβαρντ και το 1982 πήγε στο ΜΙΤ, όπου συνεχίζει να διδάσκει ακόμα, ενώ διετέλεσε και πρύτανης του Τμήματος Οικονομικών. Θεωρείται κορυφαίος στη μακροοικονομία, έχει γράψει πλήθος βιβλίων και έχει ασχοληθεί με πολλούς διαφορετικούς τομείς, κυρίως όμως με την αγορά εργασίας. Πεποίθησή του είναι ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται με την απελευθέρωση των απολύσεων και με τον περιορισμό των αποζημιώσεων, όπως και με τον περιορισμό της επιδοματικής πολιτικής για τους ανέργους.

Πηγή:  imerisia

 Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου