Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού


 Στάση αναμονής τηρεί η Suez για την πώληση της ΕΥΑΘ
Μεσοσταθμική αύξηση 1% καθώς και επιβολή τέλους κύκλου νερού 0,07 ευρώ ανά κμ που αφορά την ξήρανση και διαχείριση της λυματολάσπης για το 2013 εγκρίθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρείας

της Άννης Καρολίδου
Σε αναμονή των εξελίξεων σε πολιτικό αλλά και διαδικαστικό επίπεδο, για την πώληση του 74% του ελληνικού δημοσίου στην ΕΥΑΘ βρίσκεται η γαλλίδα μέτοχος της εισηγμένης, Suez. Όμως σε αναμονή βρίσκονται και οι τεχνοκράτες του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ( ΤΑΙΠΕΔ), που έχουν ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη και εισήγηση και αναμένουν την τοποθέτηση νέου προέδρου στο Ταμείο, μετά την παραίτηση Κουκιάδη, όπως βεβαίως και την τυπική ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο περιθώριο της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ, που έγινε σε ξενοδοχεία στα ανατολικά της πόλης, για την αποφυγή επεισοδίων ανάλογων των περυσινών και ενόσω οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν ήρεμη κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην οδό Εγνατία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής της. 

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της μετόχου Suez, η γαλλική πολυεθνική ( κατέχει το 5,6% της ΕΥΑΘ), είχε και έχει ένα ενδιαφέρον για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις, σε επίπεδο αποφάσεων πολιτικής, όπως και σε επίπεδο διαδικασιών.

Στη συνέλευση, που ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,188 ευρώ ανά μετοχή, οι δύο εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ ( στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές του δημοσίου) ενέκριναν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως και την πρόταση της διοίκησης της εταιρείας προς τα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το «πάγωμα» των τιμολογίων, σε τιμές 2010 και για το 2012, όπως επίσης, για το 2013, μεσοσταθμική αύξηση 1% καθώς και επιβολή τέλους κύκλου νερού 0,07 ευρώ ανά κ.μ, που αφορά την ξήρανση και διαχείριση της λυματολάσπης. Η πρόταση αυτή, προβλέπει επίσης κατάργηση της υποχρεωτικής ελάχιστης χρέωσης 10 κμ νερού και τιμολόγηση επί της πραγματικής κατανάλωσης.  Voria .gr

Εδω μπορειτε να υπογράψετε : http://www.gopetition.com/petitions/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD.html

Ποια ειναι η SUEZ Απο το side της εταιρείαςδιαβάζουμε ΕΔΩ:
 

Η ανάληψη ευθύνης για τον πλανήτη είναι μία ωραία δραστηριότητα

Ταυτότητα

Οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Η SUEZ ENVIRONNEMENT και οι θυγατρικές της δεσμεύονται σε καθημερινή βάση να ανταποκρίνονται στην πρόκληση της προστασίας των πόρων παρέχοντας καινοτόμες λύσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανίες σχετικά με τους τομείς αποβλήτων, πόσιμου νερού και αποχέτευσης.
Με 79.554 συνεργάτες, η SUEZ ENVIRONNEMENT, πρωτοπόρος παγκοσμίως, αφοσιωμένη αποκλειστικά σε δραστηριότητες υδάτων και αποβλήτων, τροφοδοτεί 91 εκατομμύρια άτομα με πόσιμο νερό, 61 εκατομμύρια με υπηρεσίες αποχέτευσης και εξασφαλίζει τη συλλογή αποβλήτων από 50 εκατομμύρια άτομα.
Το 2011, η Suez Environnement πραγματοποίησε πωλήσεις 14,8 δισ. ευρώ και έχει επενδύσει € 73,000,000 σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

Δύο συμπληρωματικές δραστηριότητες: Νερό και Απόβλητα

Οι δραστηριότητες της SUEZ ENVIRONNEMENT καλύπτουν το σύνολο της αξιοποιήσιμης αλυσίδας νερού:
  • Μελέτες, δομικά σχέδια, μοντελοποίηση των υπόγειων υδατικών πόρων, διαχείριση έργου.
  • Μηχανική, σχεδιασμός και κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
  • Εκμετάλλευση και ανάθεση υπηρεσιών: συλλογή, επεξεργασία και διανομή πόσιμου νερού, συντήρηση δικτύων, συλλογή και επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, επεξεργασμένων υδάτων, αξιοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων.
Στον τομέα αποβλήτων, η SUEZ ENVIRONNEMENT εξασφαλίζει:
  • τη συλλογή αποβλήτων κάθε είδους (πλην των ραδιενεργών αποβλήτων) και την αστική υγιεινή,
  • τη διαλογή και την προεπεξεργασία των αποβλήτων,
  • την ανακύκλωση, την υλική, βιολογική και ενεργειακή αξιοποίηση αξιοποιήσιμων αποβλήτων και τη διάθεση μέσω αποτέφρωσης ή την υγειονομική ταφή των υπολειμματικών αποβλήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες
Και απο την εμπειρία άλλων "τυχερώνχωρών"  επίσης :

 Το νερό στη Τζακάρτα : Η καταστροφική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης άφησε την πόλη πνιγμένη στα χρέη



Η καταστροφική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης άφησε την πόλη πνιγμένη στα χρέη

 Η Τζακάρτα δεν είναι ακριβώς ένα συγχρονο αριστούργημα : βρώμικη και μολυσμένη, υπάρχουν σκουπίδια παντού, επιπλέουν ακόμη και στους ανοιχτούς αποχετευτικούς αγωγούς. Με υπερβολική μόλυνση και συμφόρηση, συνήθως κατέχει υψηλή θέση στις λίστες των πόλεων με το χειρότερο κυκλοφοριακό. 

Ανάμεσα στους δρόμους υψώνονται παράξενοι μισοτελειωμένοι πυλώνες, σαν μεταλικά δέντρα, κατασκευασμένοι για να υποστηρίξουν ένα εγκαταλελειμμένο έργο μονορέϊλ.

Ίσως τίποτε δεν χαρακτηρίζει πιό εμβληματικά τη δυσλειτουργία της Τζακάρτα από ότι το νερό. Από το 1998, την τελευταία χρονιά της 10ετούς στρατιωτικής δικτατορίας του Σουχάρτο, το σύστημα ύδρευσης της πόλης, που είναι διαβόητο για τη χαμηλή του ποιότητα, το διαχειρίζονται δύο ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτές είναι η Palyja, θυγατρική της Suez International (της γνωστής μας Γαλλικής εταιρείας που κατέχει ήδη το 4,65% της δικής μας ΕΥΑΘ), και η Aetra, την οποία κατείχε μια άλλη γνωστή μας εταιρεία, η Βρετανική Thames Water, πριν την πουλήσει στην Acuatico το 2006.

Από τότε που η Suez και η Thames ανέλαβαν από την Pam Jaya, την κρατική εταιρεία ύδρευσης της Τζακάρτα, έχουν γίνει αιτήματα ανασχεδιασμού της πολιτικής τους ή άλλιώς τερματισμού του συμβολαίου τους, το οποίο είναι άδικο. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κάνει διαμαρτυρίες και προσέβαλαν το συμβόλαιο στο συνταγματικό δικαστήριο. Όμως δεν κατάφεραν σχεδόν τίποτε. “Για να αλλάξεις κάτι στο συμβόλαιο”, λέει ο πρώην πρόεδρος της κρατικής εταιρείας, “πρέπει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν από κοινού”. Αφού όμως οι δύο εταιρείες θέλουν να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους “δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές”...

Είναι χάλια η κατάσταση, αλλά τα φιάσκο των ιδιωτικοποιήσεων του νερού δεν περιορίζονται στην Τζακάρτα. Σε όλο τον κόσμο η κερδοσκοπική ιδιωτική διαχείριση του νερού είναι καταστροφική για το δημόσιο συμφέρον.

Οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης λένε ότι εκτός από τις πολυπόθητες επενδύσεις φέρνει και αποτελεσματική διαχείριση. Τέτοιοι θιασώτες είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και την πλήρη απόδοση των επενδύσεων μέσω δανείων σε αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης και της Ινδονησίας....

Τι μικρός που είναι ο κόσμος!

Τα δικά μας ερωτήματα στους θιασώτες της ιδιωτικοποίησης του νερού είναι :
  1. Γιατί σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, μετά από δύο και πάνω 10ετίες ιδιωτικοποίησης, υπάρχει ένα σαρωτικό κύμα ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της διαχείρισης της ύδρευσης των πόλεων;
  2. Γιατί πρέπει και η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Ελλάδα να ακολουθήσουν τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού;
  3. Ποιός θα πει όχι στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ το 40% των μετοχών και τη διαχείριση της ΕΥΑΘ, που θέλει να πουλήσει η κυβέρνηση;

Η Κ 136 καλεί τους πολίτες να ενώσουν τη θέληση και τη φωνή τους προς την κυβέρνηση :

 ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΊΝΑΙ ΖΩΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ, ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.
ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΜΑΣ.

 Κίνηση 136 

Τα παραδείγματα άλλων χωρών πολλά . Και απαντάμε στην Suez και στα Ταμεία ξεπουλήματος της χώρας :

Η ανάληψη ευθύνης για τη χώρα και το μέλλον σου και η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών είναι μία ωραία δραστηριότητα

Θα επανέλθουμε σύντομα Κ.Α.Π.Α.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ένα θαυμαστό, άγνωστο πολίτευμα



Ίσως κάποιος αναρωτηθεί, τι σημαίνει πραγματικά λαϊκή κυριαρχία; Και αυτό είναι απλό. Ο λαός είναι ο μόνος ο οποίος δικαιούται και νομιμοποιείται να αποφασίζει για ότι αυτός νομίζει σημαντικό. Δηλαδή, δεν χρειαζόμαστε ούτε οδοφράγματα, ούτε βία, ούτε επαναστάσεις.

 Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε ούτε καν να αλλάξουμε τα κόμματα και τους πολιτικούς. Τους αφήνουμε και νομοθετούν. Τους νόμους που μας ικανοποιούν, αυτούς με τους οποίους έστω μπορούμε να ζήσουμε μαζί, τους αποδεχόμαστε (φυσικάόλοι οι νόμοι ‘κατατίθενται’ στο διαδίκτυο και τυπωμένοι σε χαρτί σε δημόσιους χώρους για να ενημερωνόμαστε πριν την ψήφιση τους στην βουλή). 

Δηλαδή, δεν κάνουμε τίποτα ενάντια στον νόμο και στις επόμενες εκλογές θυμόμαστε και υποστηρίζουμε τον ‘καλό νομοθέτη’. Αν όμως ο νόμος δεν μας αρέσει, αν πιστεύουμε ότι είναι δόλιος, παράλογος ή απλά λανθασμένος τον ακυρώνουμε. Πως; Με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι η λέξη ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ είναι απαγορευμένη και δεν αναφέρεται από ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό χώρο και κόμμα. Ο λόγος είναι προφανέστατος. 
Το δημοψήφισμα ενισχύει τους πολίτες και αποδυναμώνει τραγικά τα πολιτικά κόμματα. Για αυτό ΚΑΝΕΙΣ (επιμένω στο ΚΑΝΕΙΣ) δεν το επιθυμεί.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ;

Ζητάμε να προστεθούν στο Σύνταγμα τρία άρθρα.
1ον : Οι πολίτες μπορούν να ακυρώσουν τον οποιοδήποτε νόμο (χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση) προκαλώντας ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Αν ένας άνθρωπος, μια ομάδα ή οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα καταφέρει να συλλέξει 100.000 (το ένα εκατοστό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) ενάντια στον νόμο, προκηρύσσεται δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες κρίνουν αν ο νόμος θα εφαρμοστεί ή θα ακυρωθεί.
2ον : Οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα, από όπου και να προέρχεται, πρέπει υποχρεωτικά να κατοχυρωθεί από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος. Γιατί το Σύνταγμα ως ο βασικός νόμος της Ελλάδας οφείλει να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατό πιστότερα  τις ιδέες και  τις επιθυμίες των Ελλήνων.   
3ον : Αν μια ομάδα 200.000 πολιτών ζητήσει την πρόσθεση ενός άρθρου  (το οποίο αυτή έχει συγγράψει) στο Σύνταγμα, γίνεται δημοψήφισμα και αν οι πολίτες συμφωνούν, η πρόταση των συμπολιτών τους γίνεται άρθρο του Συντάγματος. Εννοείται ότι το παραπάνω δημοψήφισμα λαϊκής πρωτοβουλίας δεν μπορεί να θέτει ζητήματα που άπτονται ατομικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.


ΑΛΛΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ;
 Όλα τα παραπάνω είναι οι σημαντικότεροι θεσμοί μιας πραγματικής  Δημοκρατίας. Δηλαδή μια Δημοκρατίας άμεσης καισυμμετοχικής. 
Τι όμως απαιτεί η Δημοκρατία από τους πολίτες εκτός της συμμετοχής τους; Σίγουρα δεν την αφορούν οι πολιτικές του θέσεις. Για την Δημοκρατία είναι αδιάφορο αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ‘δεξιό’, κεντρώο’ ή ‘αριστερό’. Είναι αδιάφορο αν κάποιος είναι συντηρητικός, προοδευτικός ή ριζοσπάστης. 

Αντίθετα η ποικιλία των απόψεων και των θέσεων ενδυναμώνουν την Δημοκρατία. Και αυτό ‘απαιτεί’  η Δημοκρατία : τον διάλογο. Τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, στην άποψη του άλλου και φυσικά στην δυνατότητα του να την εκφράζει. Είμαι Δημοκράτης σημαίνει δίνω λόγο στον Άλλον. Τον ακούω και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα συμφωνώ, σέβομαι τις απόψεις του. Θα πρέπει να βάλουμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο τις λέξεις συναίνεση και συμβιβασμός.  Μόνο τότε θα αλλάξει ο πολιτικός μας πολιτισμός. Και μην ξεχνάτε ότι η λέξη πολιτισμός προέρχεται από την λέξη πολίτης. Είμαστε πολιτισμένοι μόνο όταν είμαστε πολίτες και είμαστε πραγματικά πολίτες μόνο όταν είμαστε πραγματικά Δημοκράτες.

ΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Υπάρχει μια όμορφη πόλη με 400.000 ευτυχισμένους – όσο μπορεί να είναι ένας άνθρωπος –  πολίτες. Στις 18 Μαΐου του 2003 οι κάτοικοι της ψήφισαν για εννέα εθνικά θέματα, ένα ζήτημα το οποίο αφορούσε την περιφέρεια τους και άλλα δύο ζητήματα της ίδιας της πόλης. Αυτό ακριβώς σημαίνει λαϊκή κυριαρχία. Στην δική μας αντιπροσωπευτική δημοκρατία αντίστοιχα ζητήματα θα περνούσαν όλα ‘κάτω από το τραπέζι’.

 Δεν θα είχαμε καν ενημερωθεί και αν θέλαμε να αντιδράσουμε σε κάποια από αυτά απλά δεν θα μπορούσαμε. Οι κάτοικοι της Ζυρίχης ξέρουν πολύ καλά ότι όπως η αρχαία Ελλάδα ήταν η μητέρα της – μίας και μόνης –  Άμεσης Δημοκρατίας έτσι και η Ελβετία είναι η μητέρα της σύγχρονης  Άμεσης Δημοκρατίας, και είναι πολύ περήφανοι για αυτό. Το ίδιο περήφανοι και χαρούμενοι είναι πολύ άνθρωποι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο που ανακαλύπτουν την πραγματική Δημοκρατία και προχωρούν αργά αλλά σταθερά στην εκδημοκράτιση της ‘Δημοκρατίας’ τους.

ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ
 Εν μέσω κρίσης  οι Μεσσίες περισσεύουν. Είναι πολλοί αυτοί που προθυμοποιήθηκαν να μας σώσουν. Κάποιοι από αυτούς προχώρησαν και στην δημιουργία των απαραίτητων ιδιωτικών επιχειρήσεων (δηλαδή πολιτικών κομμάτων) προκειμένου να μας σώσουν. Φυσικά με το αζημίωτο.
Αυτό πρέπει να καταλάβουμε.Οι πολιτικοί δεν θα μας σώσουν ποτέ, οι πολιτικοί θα σώζουν πάντα τους εαυτούς τους και μόνο αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία τους στην Ελλάδα είναι άθλιοι, ανίκανοι, ανεπάγγελτοι και αήθεις
Ο μόνος που μπορεί να μας σώσει είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Συμμετέχοντας στην πολιτική, δηλαδή συμμετέχοντας στην ίδια μας την ζωή. Πως; Κλείνοντας την τηλεόραση, διαβάζοντας ένα βιβλίο, δραπετεύοντας από το σπίτι μας και μιλώντας με τους συμπολίτες μας. Και αν τους βρείτε απογοητευμένους ή ακόμα και σε απόγνωση με όλα αυτά τα οποία ζούμε πείτε τους ότι υπάρχει λύση. Λέγεται  Δημοκρατία και είναι δίπλα μας. 

 Και όταν στην συνέχεια σας ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουμε να τους πείτε μόνο μια λέξη : ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ζητείστε τους να ενημερωθούν, να το εξετάσουν ως θεσμό και αν τελικά συμφωνούν  να το μεταφέρουν σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούνε. 
Και αν σας πούνε ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν, ότι δεν είναι πολιτικά επαρκείς να τους απαντήσετε ότι ακόμα και αν δεν ξέρουν, ακόμα και αν όντως δεν είναι πολιτικά επαρκείς,  μόνο αυτοί δικαιούνται να αποφασίζουν για την ζωή και το μέλλον τους. Αν και εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι πολίτες ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ ξέρουν καλύτερα από τους πολιτικούς. 

Γιατί απλά οι πολίτες ποτέ δεν είναι ταυτόχρονα τόσο άθλιοι, ανίκανοι, ανεπάγγελτοι και αήθεις.

Όσοι ξέρετε Αγγλικά διαβάστε αυτό : http://www.democracy-international.org/book-direct-democracy.html

Είναι ένα ΣΠΟΥΔΑΙΟ βιβλίο το οποίο πρέπει να διαβάσει ο κάθε Έλληνας. Εσείς που δεν μπορείτε να το διαβάσετε στα Αγγλικά θα περιμένετε λίγο. Ελπίζω σύντομα (με την βοήθεια κάποιων καλών φίλων) να είμαστε σε θέση να σας το ‘προσφέρουμε’ στα Ελληνικά. Οποιοσδήποτε θέλει και μπορεί να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος.

Aπο tvxs

H διαβολική ευφυΐα του ευρώ !!


 Η ιδέα ότι το ευρώ έχει “αποτύχει” είναι επικίνδυνα αφελής. Το ευρώ κάνει ακριβώς ό,τι είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του – και το πλουσιότατο 1% που το υιοθέτησε.
Ο δημιουργός είναι ο Ρόμπερτ Μάντελ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ο αρχιτέκτονας των “οικονομικών της προσφοράς” είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια , αλλά τον γνώριζα μέσω των σχέσεών του με τον καθηγητή μου στο Σικάγο, Μίλτον Φρίντμαν, πολύ πριν η έρευνα του Μάντελ για τα νομίσματα και τις ισοτιμίες οδηγήσουν στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Τότε ο Μάντελ ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διαρρύθμιση του μπάνιου του. Ο καθηγητής Μάντελ που είχε ένα Νόμπελ και μια αρχαία βίλα στην Τοσκάνη, μου είπε μαινόμενος:
“Δεν μου επιτρέπουν ούτε μια τουαλέτα να φτιάξω. Υπάρχουν κανονισμοί που μου λένε να μην έχω τουαλέτα σ’ αυτό το χώρο. Μπορείς να το φανταστείς;”
Βεβαίως και δεν μπορώ. Όμως δεν έχω μια αρχαία ιταλική βίλα, συνεπώς δεν μπορώ να φανταστώ την απογοήτευση που προκαλούν οι κρατικοί κανονισμοί για την τοποθέτηση ουροδοχείων σε τέτοια κτίρια.
Ο Μάντελ, όμως, ένας Καναδο-αμερικανός που πρεσβεύει το ότι “κάνω ό,τι θέλω”, σκόπευε να μην αφήσει έτσι τα πράγματα. Να εμφανιστεί με ένα όπλο που θα διέλυε τους κρατικούς κανόνες και τις εργασιακές ρυθμίσεις. (Πραγματικά μισούσε τους συνδικαλισμένους υδραυλικούς που ζητούσαν πολλά χρήματα για να μετακινήσουν το θρόνο του.)
“Είναι πολύ δύσκολο να απολύεις εργάτες στην Ευρώπη”, παραπονιόταν. Η απάντησή του: το ευρώ.
Το ευρώ θα έκανε τη δουλειά του όταν θα οι κρίσεις θα έπλητταν τις οικονομίες, εξηγούσε ο Μάντελ. Αφαιρώντας τον έλεγχο του νομίσματος από τις κυβερνήσεις, οι αντιπαθείς, ασήμαντοι, εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κεϊνσιανές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να βγάλουν μια χώρα από την ύφεση.
“Το ευρώ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική πέραν της εμβέλειας των πολιτικών”, έλεγε. “Και χωρίς δημοσιονομική πολιτική, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν οι χώρες θέσεις εργασίας είναι μέσω της ανταγωνιστικής μείωσης των κανονισμών για τις επιχειρήσεις”.
Αναφερόταν στους εργασιακούς νόμους, στις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και βεβαίως στους φόρους. Όλα αυτά θα σαρώνονταν με το ευρώ. Η δημοκρατία δεν θα αφηνόταν να παρεμβαίνει στην αγορά – ή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.
Όπως σημειώνει ένας άλλος νομπελίστας, ο Πολ Κρούγκμαν, η δημιουργία της Ευρωζώνης παραβίασε τον βασικό οικονομικό κανόνα που είναι γνωστός ως “βέλτιστη νομισματική ζώνη”. Αυτός ήταν ένας κανόνας που επινόησε ο Ρ. Μάντελ.
Όμως, δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου. Για τον Μάντελ, το ευρώ δεν αποσκοπούσε στο να καταστήσει την Ευρώπη μια ισχυρή, ενοποιημένη οικονομική μονάδα. Κυρίως είχε να κάνει με τον Ρέιγκαν και τη Θάτσερ.
“Ο Ρ. Ρέιγκαν δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος χωρίς την επιρροή του Μάντελ”, έγραψε κάποτε ο Τζουντ Βανίσκι στη Wall Street Journal. Τα οικονομικά της προσφοράς στα οποία διακρίθηκε ο Μάντελ έγιναν ο θεωρητικός οδηγός για τα ρεϊγκανόμικς – ή όπως τα αποκαλούσε ο Τζορτζ Μπους “βουντού οικονομικά”: τη μαγική πίστη στα γιατροσόφια της ελεύθερης αγοράς που ενέπνευσαν και τις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο Μάντελ μου εξήγησε ότι το ευρώ αποτελεί ένα τμήμα των ρεϊγκανόμικς:
“Η νομισματική πειθαρχία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία και στους πολιτικούς”.
Και όταν εμφανίζονται κρίσεις, οι αφοπλισμένες οικονομικά χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά εκτός από το να καταργήσουν εξ ολοκλήρου τις κρατικές ρυθμίσεις, να ιδιωτικοποιήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις μαζικά, να μειώσουν τους φόρους και να στείλουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος στα αζήτητα.
Έτσι, βλέπουμε ότι ο (μη εκλεγμένος) Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι απαιτεί “μεταρρύθμιση” της εργατικής νομοθεσίας στην Ιταλία για να καταστήσει πιο εύκολο για τους εργοδότες όπως ο Μάντελ να απολύουν τους υδραυλικούς της Τοσκάνης. Ο Μάριο Ντράγκι (μη εκλεγμένος) επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλεί για “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” — ένας ευφημισμός για σχέδια συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων. Μιλούν για μια νεφελώδη θεωρία που λέει ότι η “εσωτερική υποτίμηση” σε κάθε χώρα θα τις κάνει όλες πιο ανταγωνιστικές.
Ο Μόντι και ο Ντράγκι δεν μπορούν να εξηγήσουν αξιόπιστα πώς μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα , αν όλες οι χώρες στην Ευρώπη κάνουν όλο και πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό τους.
Όμως, δεν χρειάζεται να εξηγούν την πολιτική τους. Απλώς βάζουν τις αγορές να κάνουν τη δουλειά παίζοντας με τα ομόλογα κάθε χώρας. Εξ ου και η νομισματική ένωση είναι ταξικός πόλεμος με άλλα μέσα.
Η κρίση στην Ευρώπη και οι φλόγες στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει εκείνη τη θερμή λάμψη που ο φιλόσοφος -βασιλιάς των υποστηρικτών της προσφοράς, ο Τζόζεφ Σουμπέτερ, ονόμαζε “δημιουργική καταστροφή”. Ο οπαδός του Σουμπέτερ και απολογητής της ελεύθερης αγοράς Τόμας Φρίντμαν πήγε στην Αθήνα για να δει το “πρόχειρο τέμενος” της καμένης τράπεζας όπου πέθαναν τρεις άνθρωποι μέσα στη φωτιά που προκλήθηκε από εμπρηστικές επιθέσεις κάποιων αναρχικών και άδραξε την ευκαιρία για να κάνει κατήχηση περί παγκοσμιοποίησης και της ελληνικής “ανευθυνότητας”.
Οι φλόγες, η μαζική ανεργία, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας θα φέρουν υποτίθεται αυτό που ο Φρίντμαν αποκαλεί “αναγέννηση” της Ελλάδας και τελικά όλης της Ευρωζώνης. Έτσι ο Μάντελ και όλοι εκείνοι που έχουν αρχαίες βίλες θα μπορούν να βάζουν τους καμπινέδες τους όπου γουστάρουν.
Το ευρώ, παιδί του Μάντελ, όχι μόνο δεν έχει αποτύχει, αντιθέτως έχει επιτύχει πιο πολύ από το πιο τρελό όνειρο του δημιουργού του.
(*Αγγλικός τίτλος: “Ρόμπερτ Μάντελ, η διαβολική ευφυΐα του ευρώ”) 
Απο papaioannou

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΚΚΕ: ένα κόμμα δίχως κολλήματα που ξέρει να διαβάζει το πνεύμα των καιρών!



«Ούτε να το σκέφτεσαι! Η πτέρυγα είναι δική μου». «Μα εσύ δεν έλεγες πως δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου, αλλά δικό μας;». «Έτσι είναι ο καπιταλισμός! Αφού έτσι μας θέλει, έτσι θα μας έχει». «Μα ήρθες τελευταίος!». «Έτσι νομίζεις! Η διαλεκτική κίνηση της ιστορίας θα αποδείξει πως αυτή η εκλογική μας ήττα δεν ήταν παρά μία ακόμη αναγκαιότητα προς την αφύπνιση, την αυτοπραγμάτωση του προλεταριάτου και τον τελικό θρίαμβο».

Οι θέσεις του ξεχειλίζουν πάντοτε από ιστορική ενόραση, εμβρίθεια και συνέπεια. Απαιτούμενη συνθήκη από την πλευρά των πιστών του, να διαθέτουν σισύφεια υπομονή, να πιστεύουν στη δευτέρα παρουσία και, ει δυνατόν, στην μετεμψύχωση, καθώς επίσης η ακλόνητη βεβαιότητα ότι όσο πιο σκατά πάνε τα πράγματα, τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε στη λύτρωση.

Ειδικότης του να τα βλέπει όλα από την ανάποδη: να αντιστρέφει τα σχήματα και τα επιχειρήματα, ακόμη κι όταν αυτά αφορούν το αυτονόητο: ό,τι όλα γίνονται για λόγους ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών και γεωπολιτικής ισχύος.

Με τη θρησκεία δεν τα πάει πολύ καλά, διότι σε μία υλιστική φιλοσοφία βασισμένη στις σχέσεις παραγωγής και στην κριτική της αξίας και του εμπορεύματος δεν χωρούν μεταφυσικές πεποιθήσεις, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να θολώνουν και να κοιμίζουν τις συνειδήσεις, άσχετα από το γεγονός ότι ο υλισμός, από τη στιγμή που εμφανίζεται ως ιδεολογία, μετατρέπεται ο ίδιος σε μεταφυσικό σύστημα πεποιθήσεων.

Αγαπημένη του φαντασίωση, εκείνη της συστρατευμένης συλλογικότητας. Η λέξη που το χαρακτηρίζει είναι η αντωνυμία «Εμείς», ακολουθούμενη συνήθως από αρνητικό μόριο: «Εμείς δεν πιστεύουμε...», «για 'μας δεν ισχύει...», «εμείς δεν θα ενδώσουμε...», κ.ο.κ.

Λίγα κεντρικά γραφεία πολιτικού κόμματος τα περιβάλλει μια τέτοια αδιαπέραστη αχλή στρατηγείου του Κόκκινου Στρατού ή αρχηγείου της KGB: το κτίριο του Περισσού, με την επιβλητική σοσιαλιστικού ρεαλισμού αρχιτεκτονική του, σε κάνει να νομίζεις πως από στιγμή σε στιγμή θα ξεπροβάλλει στην είσοδό του ο Μπρέζνιεφ μετά της συζύγου και της κόρης, οι οποίες για κάποιο ανεξήγητο λόγο μοιάζουν συνομήλικες.

Αισθητική του επιλογή να μην ακολουθεί καμία αισθητική, διότι η αισθητική και το πολιτικό μάρκετινγκ αντίκεινται στην καθαρή πολιτική και εμπίπτουν στο πεδίο της διαδικασίας φετιχοποίησης του εμπορεύματος, η οποία (πράγμα κακό!) συγκαλύπτει την εργασία από την οποία προέκυψε, απομακρύνοντας το προϊόν από την πρωταρχική πηγή του.

Το όνομά του είναι ΚΚΕ. Σήμα του το σφυροδρέπανο και αυτό που αρνείται πεισματικά να δει είναι πως αν δεν αλλάξει τακτική και λογική, σε λίγο όχι μόνο στασίδι δεν θα βρίσκει, αλλά επιπλέον θα βρεθεί να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της Βουλής από καφενείο της πλατείας Συντάγματος..

Απο iefimerida.

Δοκίμεια 2012 Ας κρατήσουν οι χοροί..,,

Έφυγον κακόν Εύρον άμεινον” και ανάβουνε φωτιές

 Εἶναι τὰ παιδιὰ ποὺ ἀνάβουν τὶς φωτιὲς καὶ φωνάζουν μπροστὰ στὶς φλόγες μέσα στὴ ζεστὴ νύχτα
(Μήπως ἔγινε ποτὲς φωτιὰ ποὺ νὰ μὴν τὴν ἄναψε κάποιο παιδί, ὦ Ἠρόστρατε) 

Γ.Σεφέρης -Φωτιὲς τοῦ Ἅϊ-Γιάννη

Mε παραδοσιακούς χορούς απο τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοκιμίου "Η Πρόοδος" , από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος» καθώς και από τον Σύλλογο Μικρασιατών της Δ.Κ. του Αγίου Κων/νου Αγρινίου και το δρώμενο με τις φωτιές του Αϊ- Γιάννη, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή το βράδυ οι φετινές εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Δοκιμίου του δήμου Αγρινίου

Τις εκδηλώσεις οργάνωσε με επιτυχία ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος" Η Πρόοδος" σε συνεργασία με τον δήμο Αγρινίου και την Τοπική Κοινότητα και στήριξε ο κόσμος με την εντυπωσιακή συμμετοχή του 

Το 1ο παιδικό τμημα του  Π.Συλλόγου Δοκιμίου

τμήμα παραστάσεων Π. Συλλόγου Δοκιμίου
τμήμα παραστάσεων Π. Συλλόγου Δοκιμίου

Σύλλογο Μικρασιατών της Δ.Κ. του Αγίου Κων/νου Αγρινίου

Σύλλογος του Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος»

Τμήμα γυναικών του Π. Συλλόγου Δοκιμίου
2ο παιδικό τμήμα Π. Συλλόγου Δοκιμίου

Σύλλογος του Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος»

τμήμα παραστάσεων Π. Συλλόγου Δοκιμίου


Ας κρατήσουν οι χοροί....


Η σελίδα του Συλλόγου στο facebook : Η Πρόοδος

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Die Welt: “Μια παρόμοια κρίση το ’30 οδήγησε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ” .


Ενα ταμπού σπάει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt και συγκρίνει την κρίση που πλήττει σήμερα την Ευρωζώνη με την κρίση της δεκαετίας του ’30 που οδήγησε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία και τελικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εφημερίδα, όπως αποκαλύπτουν Τα Νέα, σπάει το ταμπού της σιωπής που υπάρχει στη Γερμανία γύρω από το όνομα του Χίτλερ και κάνει εφιαλτικές συγκρίσεις ανάμεσα στην…
οικονομική κρίση του ’30 και την σημερινή. Μάλιστα, η Die Welt αναφέρεται στον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής στην Ευρώπη και κάνει ειδική μνεία στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα :.
«Το φάντασμα της οικονομικής κρίσης του ’30 που οδήγησε στην άνοδο του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυνηγά την Ευρώπη…Από τις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας τη δεκαετία του ’30, οι φόροι αυξήθηκαν, οι κοινωνικές παροχές και οι μισθοί μειώθηκαν και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη δημιουργώντας λαική οργή που αξιοποιήθηκε από τον Χίτλερ».

«Εξτρεμιστές κερδίζουν σήμερα έδαφος καθώς η ανεργία στην Ελλάδα ξεπερνά το 20% ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη χώρα μας.

Το τέλος των νεόπλουτων


“Γνώριζα ένα ζευγάρι που καπάρωνε ξαπλώστρες, σε κοσμική παραλία της Μυκόνου, δυο-τρεις μήνες πριν από τις διακοπές του. «Για να προφτάσουμε τις μπροστινές, που εξαντλούνται γρήγορα» μου είχαν εξηγήσει. Δεν θυμάμαι το ακριβές αντίτιμο που κατέβαλαν για δύο εβδομάδες παρά θίν’ αλός, ήταν όμως υπολογίσιμο. Το κατέθετε στην τράπεζα ο σύζυγος. Τον είχα συναντήσει εκεί μια φορά, εκνευρισμένο, επειδή «ενώ είχα ζητήσει να μου κρατήσουν τις δύο ακρινές, κοντά στο μπαρ, χθες ειδοποίησαν ότι τις έχει κλείσει άλλος. Θα τους έδωσε μίζα και…». «Μίζα για τις ξαπλώστρες;». «Παίζονται χοντρά παιχνίδια» με είχε κοιτάξει με νόημα.


Τον θυμήθηκα τις προάλλες. Στην ίδια τράπεζα βρισκόμουν την ημέρα κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν προέτρεπε τους Τούρκους να μη γίνουν σαν τους Ελληνες που ζητούν ελεημοσύνη. Περίμενα τη σειρά μου μπροστά στο ταμείο και, ακούγοντας από τα ακουστικά του κινητού μου, στο ραδιόφωνο, τις (ενοχλητικές) δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, σχεδίαζα με τη φαντασία μου τον οδυνηρό θάνατό του.

Κρυφακούγοντας την ίδια στιγμή, με τη βιονική ακοή μου τη μεσήλικη κυρία που στεκόταν μπροστά μου, να ζητάει από την ταμία: «Δείτε πόσα έχω στο βιβλιάριο και πληρώστε αυτή τη ΔΕΗ». Η ταμίας κοίταξε το βιβλιάριο, κοίταξε και τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και, εμφανώς αμήχανη, απάντησε χαμηλώνοντας τη φωνή: «Τα χρήματα που έχετε στην κατάθεσή σας δεν επαρκούν. Υπολείπονται 8 ευρώ». «Δεν έχω άλλα, ό,τι βλέπεις». Αυτό το «δεν έχω» έσκασε στο κεφάλι μου σαν τον αστεροειδή 1999 RQ36, εκείνον που οι ειδικοί λένε ότι έχει αποκλίνει της πορείας του και μπορεί το 2135 να συγκρουστεί με τη Γη. Ξέχασα τον Ερντογάν και την Εμινέ με τις μαντίλες της. 

Στα μάτια μου ήρθαν εικόνες ασπρόμαυρες: γυναίκες θλιμμένες, σκαρφαλωμένες στα ερείπια των χορταριασμένων σπιτιών τους, καθισμένες σε εκείνα τα ανοιγοκλειόμενα σκαμνιά που έπαιρναν κάποτε στην εκκλησία, με σκελετωμένα σκυλιά στα πόδια τους, με γλάστρες γεμάτες μαραμένα λουλούδια, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει εγκατάλειψη. Νεορεαλισμός.

Σκέφτηκα ότι τέτοιες εικόνες, του ταλαιπωρημένου παρελθόντος της χώρας, που τις απαθανάτισαν κορυφαίοι φωτογράφοι, ζωντανεύουν ξανά με πρωταγωνιστές εμάς. Μπορεί σε κάποια να εμφανιστεί και το ζεύγος με τις ξαπλώστρες. Είχα μάθει ότι, θύμα και εκείνο της κρίσης και της κατάχρησης που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί πια να δραπετεύσει στα κοσμικά ακρογιάλια. Ο σύζυγος, μάλιστα, πέρασε μερικές ημέρες στη στενή για χρέη. 

Τους φαντάστηκα παρηκμασμένους, με μαγιό φτηνά, ξαπλωμένους σε κάτι παραλίες που θυμίζουν Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, με τη θάλασσα να έχει χρώμα ύποπτο, μυρωδιά ακόμη πιο ύποπτη και με ένα σαπισμένο τάνκερ, γερμένο στο πλάι, να ξερνάει τη σκουριά του μερικά μέτρα πιο πέρα. Το είχα από παιδί αυτό: με τα ερεθίσματα που μου έδιναν όσα συνέβαιναν γύρω μου έφτιαχνα εικόνες. Ποτέ, όμως, μέχρι σήμερα οι εικόνες μου δεν ήταν τόσο καταθλιπτικές. Τρία-τέσσερα χρόνια πριν, θα έγραφα ένα αστείο κομμάτι για τους αρχοντοχωριάτες, θα τους μετέτρεπα σε καρικατούρες και θα γελούσα. Τώρα, λυπάμαι για όσα τούς βρήκαν. Προσπαθώ ξανά να τους φέρω στο μυαλό μου, με όλες τις ακρότητές τους, αλλά και πάλι δεν βγαίνει γέλιο. Ολο και πιο δύσκολα έρχεται και στα δικά μου χείλη. Φταίει το ανέλπιδο που μου έχουν φορέσει, δεν αντέχεται…

Πάντως, εκείνος που ισχυρίστηκε ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία έλεγε βλακείες. Η κυρία μπροστά μου θα ήταν ευτυχής αν ο τραπεζικός λογαριασμός της επαρκούσε για τη ΔΕΗ. Και οι… ξαπλωστράνθρωποι θα ήταν ευτυχισμένοι αν μπορούσαν να κάνουν ξανά μπάνιο στη Μύκονο, δίπλα, ας πούμε, στη Νάντια Μπουλέ. Τώρα μπορούν μόνο να τη βλέπουν στις επαναλήψεις του «Black Οut» – αυτό κι αν δεν αντέχεται. Πολλοί θα πουν «καλά να πάθουν». Και εγώ ήμουν έτοιμος να το πω. Ομως, μέσα στο εθνικό μπλακάουτ, επιλέγω συνειδητά να μην κατακρίνω ούτε εκείνους που τα ήθελε ο κώλος τους: συνέταιροι είμαστε όλοι, όχι στην τρέλα του τραγουδιού, αλλά στη θλίψη των μνημονίων. 

«Κύριε, θα προχωρήσετε;» μια φωνή με συνέφερε από το δικό μου μπλακάουτ. Ηταν η σειρά μου. Η κυρία έφευγε χιλιοευχαριστώντας την ταμία, η οποία, όσο εγώ «ζωγράφιζα» με τη φαντασία μου τη θλίψη, έκανε κάτι καλύτερο: άνοιξε το πορτοφόλι της, έβγαλε οκτώ ευρώ και τα συμπλήρωσε στον ισχνό λογαριασμό της πελάτισσας ώστε να πληρωθεί η ΔΕΗ, «για να μην πηγαινοέρχεστε χωρίς λόγο».

 Βγαίνοντας από την τράπεζα, θυμήθηκα κάτι στίχους του Λειβαδίτη: «Α, ζήσαμε μεγάλα χρόνια, όμως πράγματα ασήμαντα μας πέθαναν / και αυτό το ωραίο όνειρο μας πήγε τόσο μακριά που δεν ξαναβρήκαμε τον δρόμο». 

Σκέφτηκα ότι τελικά τον δρόμο τον δείχνουν οι άνθρωποι, εκείνοι που αντί να κατακρίνουν βοηθάνε. Εστω με 8 ευρώ, τα 8 ευρώ της χαμογελαστής κοπέλας του ταμείου. Εστω προσφέροντας δίπλα τους μια θέση στην άμμο – γιατί για ξαπλώστρα δεν μας περισσεύουν…”

Βίδος Κοσμάς    Το Βήμα

Διήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής στο Λαύριο - 30/6 & 1/7

 
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων από διάφορες συλλογικότητες και φορείς που συστάθηκε μέσα από τον κοινό δρόμο της δράσης και της αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία.

 
Στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου, το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο αφού η διακοπή χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για 6 και πλέον μήνες και οι 267 πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, να παραμένουν χωρίς τροφοδοσία και σίτιση. Το γεγονός αυτό, που έχει αγγίξει τόσο τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μας ώθησε να αναζητήσουμε κι άλλους τρόπους δράσης. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και κινητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας προς το δρόμο της αλληλεγγύης και της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, απαραίτητα συστατικά για την στήριξη και επιβίωση κάθε κοινωνίας.

 
Καταλήξαμε έτσι στην απόφαση της διοργάνωσης ενός διήμερου φεστιβάλ, το οποίο και ονομάσαμε «Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρίου» στο χώρο του Φοινικοδάσους το Σάββατο 30/06 και την Κυριακή 1/07/ 2012.

 
Την προσπάθειά μας υποστηρίζουν ο Δήμος Λαυρεωτικής, τοπικοί φορείς και εμπορικά καταστήματα, καθώς και καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν αφιλοκερδώς. 
 
Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και χοροί τοπικών και άλλων σχημάτων, συλλογική κουζίνα, παιδικά παιχνίδια, προβολές ντοκιμαντέρ, ανταλλακτικό παζάρι, θεατρικά, ντοκιμαντέρ και άλλα δρώμενα.
Μέσω αυτού του φεστιβάλ ευελπιστούμε να έρθουμε πιο κοντά με τους διαφορετικούς ανθρώπους και συλλογικότητες που αποτελούν τη Λαυρεωτική κοινωνία, να μάθουμε για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, να στηρίξουμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρεωτικής που αποτελεί ανάσα για τους επαγγελματίες και λύση για τους άνεργους που όλο και πληθαίνουν, να στηρίξουμε και κοινοποιήσουμε το πρόβλημα του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου με την ελπίδα της όσο το δυνατό πιο άμεσης επίλυσής του.


Θα μας έδινε ιδιαίτερη χαρά και τιμή και η δική σας συμμετοχή σε αυτή μας την προσπάθεια.



Παρακαλούμε προωθήστε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι συλλογικότητες Ομάδα Καλλιτεχνών Πλατείας Συντάγματος, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρεωτικής, Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίων κ.ά. Αγαθών Πλατείας Συντάγματος και ο Σύλλογος Σουνίου "H ΠOΣEIΔΩNIA", διοργανώνουν διήμερο φεστιβάλ στις 30/6 & 1/7, στο Φοινικόδασος Λαυρίου, με τίτλο Διήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρίου.

 
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Ενηλίκων (όπως κατασκευές κοσμημάτων, γιόγκα γέλιου, ανταλλακτικό κουρείο κα), Προβολές ντοκιμαντέρ και Παιδικά Εργαστήρια (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας, μουσικοθεατρικά παιχνίδια, συλλογικό παραμύθι κα).

 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργούν Εκθέσεις Φωτογραφίας, ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια από τα Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρεωτικής, Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίων κ.ά. Αγαθών Πλατείας Συντάγματος και Χαριστικό-Ανταλλακτικό παζάρι για παιδικά είδη από την Babyfeat. Επίσης, θα υπάρχουν περίπτερα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατέα "Χρυσή Τομή", την ΕΜΕΛ - Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής και το Γυναικείο Συνεταιρισμό Κερατέας.

 
Στις συναυλίες και τα χορευτικά θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες: Σάββατο 30/6 οι Batuca, Γλάρος & Μαργαρίτα, Kuma Cahid Habat, Τρίτη Εποχή, Wild eyes, Ευτύχης Ζαρμπ και το Οξυγόνο, Πάνος Mπίρμπας, Λόλεκ, Kuma Cahid Silan και o Bασίλης Xατζημακρής. Την Κυριακή 1/7 οι Naked Lemons, Ouzo the Band, Aφγανικό σχήμα του Kέντρου Προσφύγων Λαυρίου, Γλάρος & Μαργαρίτα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου "Ο Μιθριδάτης", Kuma Azanti, Γιώργος Σαρρής, Άλκης Kωνσταντόπουλος, Magic de Spell, Pήγας & Αντίποινα, Aέρα Πατέρα, Soul Resistance και Bad t’rip.

 
Τις συναυλίες θα συνοδέψει οπτικά με προβολές ο VJ Nisidis.

Την Κυριακή 1/7, στις 11.00 το πρωί θα διοργανωθεί Αγώνας Ποδοσφαίρου στο 5x5 του Λαυρίου.

 
Στόχος μας είναι να έρθουμε πιο κοντά με τους διαφορετικούς ανθρώπους και συλλογικότητες που αποτελούν τη Λαυρεωτική κοινωνία, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να στηρίξουμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρεωτικής και να κοινοποιήσουμε το πρόβλημα του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου με την ελπίδα της όσο το δυνατό πιο άμεσης επίλυσής του.

 
Η είσοδος φυσικά είναι ελεύθερη και τα κεράσματα από τις συλλογικές μας κουζίνες (με ελληνική και διεθνή διάθεση) δωρεάν.

 
Έναρξη από τις 18.00.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο:
 
http://www.projectlavrio.blogspot.gr/ και στο αντίστοιχο Facebook event.
 
 
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
18.30     Batuca (θα ξεκινήσουν από το κέντρο του Λαυρίου)
20.00     Γλάρος+Mαργαρίτα
20.30     Kuma Cahid Habat
21.00     Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου "Ο Mιθριδάτης
21.30     Tρίτη Eποχή
22.00     Wild eyes
22.30     Ευτύχης Ζαρμπ & Οξυγόνο
23.00     Πάνος Mπίρμπας
23.30     Λόλεκ
00.00     Kuma Cahid Silan
00.30     Κρητική μουσική με τον Bασίλη Xατζημακρή



ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

18.00     Δημιουργία πανό με δαχτυλομπογιές και διακόσμηση του παιδικού στεκιού (Ομάδα παιδικού στεκιού)
18.30     Συλλογικό παραμύθι (Λιάνα Δενεζάκη)
19.30     Ζωγραφική και στολισμός στα αυτοσχέδια γλαστράκια από ρολό για φύτεψη σπόρων (Ομάδα παιδικού στεκιού)


ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Ελληνική κουζίνα
Κουρδική κουζίνα
Ποντιακή κουζίνα
Αφγανική κουζίνα
Μάγειρες χωρίς σύνορα


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

19.00     Εργαστήριο Κοσμήματος (Καίτη Αραβαντινού)
19.00     Live Ζωγραφική (Τοστάν)


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Έκθεση Φωτογραφίας Μαρίας Θεοφίλου
Έκθεση Φωτογραφίας - "Ειρήνη Είναι - Ανθρώπινη πολυμορφία"
Έκθεση Φωτογραφίας ΜΚΟ "Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία"


ΠΡΟΒΟΛΕΣ
"Άπαρτη Πόλη" Σπύρου Τσακίρη
"Αντιθέσεις" Τρίτης Τάξης Γυμνασίου Κερατέας
"Casus Belli" Γιώργου Ζώη "Πάνος Mανίκης
"Xωρίς αυτοκίνητο "Foodless" Γιώργου & Λένας
Διάφορα ντοκυμανταίρ σχετικά με ανταλλακτικά δίκτυα
Προβολές από τον "ΚΙΝΗΜΑτογράφο ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ"
Catastroika Άρης Χατζηστεφάνου - Κατερίνα Κιτίδη
 
VJ Nisidis (κατά την διάρκεια των συναυλιών) 


ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ - ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίων κ.ά. Αγαθών, Πλατείας Συντάγματος
Χαριστικό-Ανταλλάκτικό παζάρι για παιδικά είδη από την Babyfeat
Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατέας "Χρυσή Τομή"
ΕΜΕΛ - Εταιρεία Μελετών Λαυριωτικής -
Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Η Ποσειδωνία"
Γυναικείος Συνεταιρισμός Κερατέας
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περίπτερο Σύριων 
 
 
Αναλυτικό Πρόγραμμα ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
19.00     Ouzo the Band 

19.30     Aφγανικό σχήμα του Kέντρου Προσφύγων Λαυρίου 

20.00     Γλάρος+Mαργαρίτα 

20.15     Kuma Azanti+Χορευτικό 

21.00     Naked Lemons 

21.30     Γιώργος Σαρρής 

22.00     Αλκιβιάδης Kωνσταντόπουλος 

22.30     Magic de Spell 

23.00     Pήγας + Aντίποινα 

23.30     Aέρα Πατέρα 

00.00     Soul Resistance 

00.30     Bad t’rip 



ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
10.30     Θεατρικό Παιχνίδι (Αγγελική Τόμπρου) 

12.00     Mουσικό παιχνίδι - κατασκευή μουσικών οργάνων και επιτόπου χρήση τους σε παιχνίδι μουσικοκινητικής αγωγής (Στέλλα Λέσση) 


18.00     Καρναβαλική παράσταση παραδοσιακού λαϊκού κουκλοθεάτρου, "Φασουλής, μια Ιστορία έρωτα και θανάτου" (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια) 

19.00     Κατασκευή και εμψύχωση κούκλας (Κωσταντής Μιζάρας & Μπέτυ Κοκαράκη) 

20.00     Φύτευση σπόρων και κυνήγι θησαυρού (Ομάδα παιδικού στεκιού)


ΚΟΥΖΙΝΕΣ 

Ελληνική κουζίνα 

Κουρδική κουζίνα 

Αφγανική κουζίνα 

Μάγειρες χωρίς σύνορα 


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ 

18.00     Εργαστήριο Κοσμήματος (Καίτη Αραβαντινού) 

18.30     Γιόγκα Γέλιου (Ρένα Κατσάνη) 

19.00     Ανταλλακτικό Κουρείο (Καίτη Αραβαντίνου, Νίκος Ανδριγιαννάκης) 


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 

Έκθεση Φωτογραφίας Μαρίας Θεοφίλου 

Έκθεση Φωτογραφίας - "Ειρήνη Είναι - Ανθρώπινη πολυμορφία"
Έκθεση Φωτογραφίας ΜΚΟ "Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία"

ΠΡΟΒΟΛΕΣ 

"Άπαρτη Πόλη" Σπύρου Τσακίρη 

"Αντιθέσεις" Τρίτης Τάξης Γυμνασίου Κερατέας 

"Casus Belli" Γιώργου Ζώη 

"Xωρίς αυτοκίνητο" Πάνοu Mανίκη 

"Foodless" Γιώργου & Λένας 

Διάφορα ντοκυμανταίρ σχετικά με ανταλλακτικά δίκτυα 

Προβολές από τον "ΚΙΝΗΜΑτογράφο ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ" 


VG Nisidis (κατά την διάρκεια των συναυλιών) 



ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ - ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 

Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίων κ.ά. Αγαθών, Πλατείας Συντάγματος 

Χαριστικό-Ανταλλάκτικό παζάρι για παιδικά είδη από την Babyfeat 

Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατέας "Χρυσή Τομή" 

ΕΜΕΛ - Εταιρία Μελετών Λαυριωτικής 

Γυναικείος Συνεταιρισμός Κερατέας 

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περίπτερο Σύριων 


ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

11.00     Αγώνας Ποδοσφαίρου στο 5x5 του Λαυρίου
 
 

Πώς θα έρθετε

Για το Λαύριο αναχωρούν καθημερινά, από το Πεδίο του Άρεως-Αθήνα, λεωφορεία κάθε μισή ώρα. Τιμή εισητηρίου, ολόκληρο 4.80 ευρώ.
Το τελευταίο λεωφορείο, αναχωρεί από Λαύριο για Αθήνα, στις 22.30 και το πρώτο 5.30. Περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.ktelattikis.gr/routes.php

Το φοινικόδασος του Λαυρίου έχει διαμορφωθεί σε "πάρκο" και είναι στην είσοδο της πόλης δεξιά του δρόμου ερχόμενος από Αττική οδό- Μαρκόπουλο- δίπλα στο ένα και μοναδικό φανάρι (κυκλοφορίας). Στο ίδιο φανάρι στο αριστερό σου χέρι αν έρχεσαι από Ανάβυσσο- Καμάριζα. Αν Έρχεσαι απο τον Ναό στο Σούνιο προσπερνάς όλη την πόλη και συναντάς στην έξοδο το ίδιο φανάρι...



Δείτε οδηγίες εδώ




 
 Απο:http://projectlavrio.blogspot.gr/

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Παντού υπάρχει μία διαπλοκή στη ΔΗΜΑΡ !


 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Για την ανιψιά στελέχους του ΔΟΛ ο Φ. Κουβέλης «έριξε» τον Δ. Χατζησωκράτη!

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φορές ο Φ. Κουβέλης έδειξε στον Δ. Χατζησωκράτη ότι δεν τον εμπιστεύεται. Την πρώτη φορά (μόλις συγκροτήθηκε το κόμμα) τον
έβγαλε από εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ για να βάλει τον νεαρό και άπειρο, αλλά ελεγχόμενο, Α. Παπαδόπουλο. Την δεύτερη φορά προτίμησε τον Σπ. Λυκούδη για την πρώτη θέση στο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ.
 

Και τώρα προτίμησε την...
έδρα της Β Αθηνών, και όχι της Αιτωλοακαρνανίας, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Δ. Χατζησωκράτη (στον οποίο είχε εμπιστευθεί και την σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος!).
 

Όμως ο Φ. Κουβέλης δεν «έριξε» τον Δ. Χατζησωκράτη μόνο επειδή τον υποτιμά ως πολιτική προσωπικότητα. Επέλεξε στην Βουλή να μπει η κ. Φουντά, επειδή είναι ανιψιά μεγαλοστελέχους του «Βήματος» (και συγκεκριμένα του Δ. Ψυχογιού). Παντού υπάρχει μία διαπλοκή στη ΔΗΜΑΡ !
 

 Το ειδαμε : Διαδηλώνω γιά την πατρίδα μου καί στό όνομα όσων της χάρισαν τη ζωή τους

 Απο http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=45056%3A---------lr----&catid=68%3A2012-03-17-12-42-13&Itemid=88

Οι Εταίροι οι Δανειστές και το “Παράσιτο” καταστρέφουν την Ελλάδα με μίσος!


Η Ελληνική ελίτ είναι έρμαιο ενός ψωραλέου ευρωμεγαλοιδεατισμού ο οποίος -χωρίς δική της παραγωγή ή εξειδίκευση στην παγκόσμια αγορά- την έχει καταντήσει Παράσιτο της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όμως αντί να το παραδεχτεί καταστρέφει στην χώρα για να κερδίσει απλώς χρόνο μήπως και καταφέρει να μείνει τελικά στο Ευρώ.

Κερδίζει απλώς χρόνο ρίχνοντας στην άβυσσο αθώα θύματα. Άθλια Ελληνική ελίτ διαχρονικά ανίκανη και χωρίς δικό της σχέδιο ακόμη και μετά από τρία χρόνια κρίσης. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να δούμε καθαρά ότι ο χρόνος που κέρδισαν δεν ήταν για να σωθεί η χώρα  τελικά, αλλά για να μεθοδευθεί η έξοδος κεφαλαίων με ασφάλεια στην Ελβετία. Μόνο αυτό συνέβη μεθοδικά ενώ δεν υπήρξε καν εθνικό σχέδιο. Η χώρα άλλωστε ήταν καταδικασμένη εξ αρχής και αυτό γράφτηκε εχθές σε διεθνή ΜΜΕ

Η Κομισιόν σήμερα σε έκθεση της κάνει ταμείο και αναφέρει ότι 7 στους 10 Έλληνες είναι φτωχοί  ζώντας στην ζώνη του ευρώ! Εκτός ευρώ απλά δεν έχουν κρίση.

Το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει την εμφάνισή του και σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν στην έκθεση της δηλώνει δηλώνει ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, στη χώρα μας είναι 400.000. Ακόμη επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Η φτώχεια στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα από λεγόμενο “ευρωπαϊκό όραμα”  του Παρασίτου. Βρισκόμαστε σε μια πορεία στην οποία στο τέλος της το 5% των Ελλήνων θα είναι πολύ πλούσιοι και το 95% θα ζει σε παραγκουπόλεις και παραπήγματα χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα για να βελτιώσει την ζωή του.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%. Ο αποκλεισμός των Ελλήνων από βασικά αγαθά όπως στέγη, τροφή, μόρφωση, υγεία, παιδεία είναι το τίμημα που όρισαν Οι Εταίροι, οι Δανειστές και αποδέχτηκε το “Παράσιτο” να πληρώσει ο Έλληνας,  για να συντηρήσουν οι ελίτ την θέση τους στην ζώνη του ευρώ. Έτσι απλά χωρίς σχέδιο.

Απο papaioannou

Η "επαναδιαπραγμάτευση" κράτησε μία μέρα...

 
 Πριν καν αρχίσει, τελείωσε η περίφημη "επαναδιαπραγμάτευση" του Μνημονίου, την οποία υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.
Το Σάββατο δόθηκε στη δημοσιότητα το "προγραμματικό πλαίσιο" συγκρότησης... 

...της νέας κυβέρνησης και "διαπραγμάτευσης" με την τρόικα. Χθες, δύο μέρες μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει συνολική διαπραγμάτευση επί του προγραμματικού πλαισίου, αλλά "σταδιακή".

Αρχικώς θα ζητηθεί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα - δύο έτη και ίσως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Τα εργατικά θα τεθούν σε "δεύτερο ή τρίτο στάδιο". 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το είπε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν: Το Μνημόνιο δεν αλλάζει, περιμένουμε τις αξιολογήσεις της τρόικας για να το επαναφέρουμε στη σωστή πορεία του.
 
Απο Avgi