Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η άλλη Αργεντινή: Κριστίνα πάρε δρόμο!


 Δήμητρα Δρακάκη

Χιλιάδες εξαγριωμένοι πολίτες της Αργεντινής χτυπώντας κατσαρόλες (παραδοσιακός τρόπος διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική), κρατώντας πανό και σημαίες, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία την Πέμπτη στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες.  Η διαδήλωση, η οποία διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, είχε ως στόχο την πολιτική της κυβέρνησης της προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ - Κίρχερ. Η αστυνομία κάνει λόγο για τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την Πλάσα δε Μάγιο, διαμαρτυρήθηκαν κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς. Κυρίαρχο επίσης σύνθημα ήταν η εναντίωσή τους με το αίτημα της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία σχεδιάζεται από την Κριστίνα Φερνάντες Κίρνσερ με σκοπό να είναι υποψήφια και για τρίτη προεδρική θητεία.


  Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ακριβώς μπροστά από το προεδρικό μέγαρο όπου οι διαδηλωτές θυμωμένοι με την τρέχουσα κατάσταση του έθνους, χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα. Φώναζαν συνθήματα όπως “Δεν είμαστε φοβισμένοι” και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε το κύμα των Αργεντινών σκοτώθηκαν από την εγκληματικότητα, αρκετά με τη διαφθορά! Να πούμε όχι στην συνταγματική μεταρρύθμιση."
Μια άλλη παρέα διαδηλωτών  κρατώντας μια σημαία μήκους 200 μέτρων έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου το πλήθος τους υποδέχθηκε χτυπώντας τηγάνια, ντέφια και κορνάροντας ακατάπαυστα.

"Ήρθα για να διαμαρτυρηθώ για ό, τι δεν μου αρέσει σχετικά με αυτήν την κυβέρνηση και δεν μου αρέσει ένα πράγμα: Η αλαζονεία της προέδρου... σκοτώνουν αστυνομικούς σαν τα σκυλιά, και η πρόεδρος δεν ανοίγει καν το στόμα της . Αυτή η κυβέρνηση είναι απλώς ένα μάτσο από χούλιγκαν και διεφθαρμένους" δήλωσε μια συνταξιούχος στο Associated Press. 

 Σε άλλες χώρες του κόσμου, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις αργεντινές πρεσβείες και τα προξενεία δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπο της προέδρου. Στη Ρώμη περίπου 50 εξαγριωμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προξενείο φωνάζοντας, "Κριστίνα πάρε δρόμο". Στη Μαδρίτη, μια άλλη ομάδα αποτελούμενοι από 200 διαδηλωτές περίπου, αψήφησαν την βροχή και πέταξαν γλάστρες έξω από το προξενείο της Αργεντινής.

"Στην Αργεντινή, δεν υπάρχει διαχωρισμός της εξουσίας και δεν μπορεί να θεωρηθεί μια δημοκρατία ... Η Κριστίνα δεν σέβεται το Σύνταγμα. Η Προεδρία δεν αποτελεί λευκή επιταγή και ότι θα πρέπει να διέπει για εκείνους που είναι γι 'αυτήν και από αυτήν», δηλώνει ο Μαρσέλο Γιμένεζ, ένα 40χρονος Αργεντινός που σήμερα κατοικεί στην Ισπανία.

Η πρόεδρος Φερνάντεζ ανανέωσε τη θητεία της κερδίζοντας εύκολα μια δεύτερη τετραετία πέρυσι με ποσοστό 54% . Σήμερα όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη δημοτικότητας της βλέποντας τα ποσοστά της να πέφτουν στο 30%.  Από τότε που διαδέχθηκε πριν 5 χρόνια το σύζυγό της Νέστορ Κίρσνερ στην εξουσία, η πόλωση ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Αργεντινής έχει μεγαλώσει πολύ. Από τη μια οι  υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισότιμη κοινωνία. Από την άλλη οι ακτιβιστές αντίπαλοί της την κατηγορούν για οξύ αυταρχισμό και προσπάθεια χαλιναγώγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ελευθερίας του λόγου. Πολλοί νέοι δικτυακοί τόποι έχουν δημιουργηθεί περνώντας το ρόλο της αντιπολίτευσης καθώς, όπως αναφέρουν, η αντιπολίτευση είναι διασπασμένοι και δεν ασκεί σωστή κριτική στο έργο της κυβέρνησης.

Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η κ. Κίρσνερ για να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, η διαφθορά και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας είναι μερικοί από τους λόγους που ο λαός της Αργεντινής είναι δυσαρεστημένος. Επιπλέον η διοίκηση της έχει κατηγορηθεί ότι αποξενώνει μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης, και έχει εγείρει κριτική για τον περιορισμό των εισαγωγών και την επιβολή ελέγχων των ξένων συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους Αργεντινούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Επίσης οι περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος δεν τους επιτρέπουν να μετατρέψουν τα συνεχώς υποτιμώμενα πέσος σε δολάρια, τροφοδοτώντας έτσι τη μαύρη αγορά. 

 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%, ενώ οι αναλυτές κάνουν λόγο για πληθωρισμό που ξεπερνάει το 24%. Το Σεπτέμβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Αργεντινή ότι αν δεν παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη και πληθωρισμό έως τον Δεκέμβριο, θα αντιμετωπίσει συνέπειες.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της την Πέμπτη, η κ. Φερνάντες υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές πολιτικές της και βεβαίωσε για την αφοσίωσή της στη δουλειά αποφεύγοντας να αναφερθεί στις δριμείς διαμαρτυρίες των πολιτών. "Ποτέ παραιτείσαι ούτε ακόμη και στις χειρότερες στιγμές, επειδή στις δυσκολότερες στιγμές είναι που φαίνονται τα πραγματικά χρώματα του ηγέτη" δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου