Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη Τσίπρα στην αργεντίνικη Pagina 12 : Το ευρω εχει γίνει φυλακή


 Την άποψη ότι το ευρώ έχει μετατραπεί σε «φυλακή» για τους λαούς της Ευρώπης και ότι είναι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Αργεντινής «Pagina 12», με τίτλο «ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει».

Το ευρωπαϊκό μοντέλο πρέπει να οικοδομηθεί ξανά από την βάση, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί όπως αναφέρει, «δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρώπη». Προσθέτει παράλληλα ότι η παρούσα κρίση δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη δεν είναι εξοπλισμένη με τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει την κρίση και να ελέγξει την επίθεση που δέχονται οι λαοί της. Γι' αυτό και η επίθεση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος ήταν σφοδρή. «Δεν έχουμε άμυνες» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ευρώ δεν είναι η μόνη αιτία για την κρίση, αλλά ναι, είναι κομμάτι της…Χρειαζόμαστε το ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα, που το μόνο που κάνει έιναι να ευνοεί το κεφάλαιο και τους πλούσιους» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας, ότι το ευρώ είναι μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο: έχουμε μια νομισματική ένωση αλλά δεν έχουμε μια πολιτική ένωση και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ικανή να προσφέρει βοήθεια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος- μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου- υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αντίφαση στο να είναι κανείς αριστερός και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται το ευρώ


Αυτό που θα ήταν αντιφατικό- όπως διευκρινίζει- είναι να υποστηρίζει κανείς τον τρόπο που έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί το ενιαίο νόμισμα.

«Το ευρώ έχει μετατραπεί σε μια φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης, ειδικά για τις πιο αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας που πλήττονται από την κρίση. Η αντίφαση έγκειται στην βάση στην οποία οικοδομήθηκε το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί αν συνεχίσουμε έτσι» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Κυνικές και απάνθρωπες οι φιλελεύθερες πολιτικές

Ερωτηθείς για το ποια μαθήματα μπορεί να αντλήσει κανείς από την κρίση στην Αργεντινή το 2001, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει κυνικές, απάνθρωπες και αδιέξοδες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σημειώνοντας ότι οι Αργεντίνοι έδειξαν ότι ένας λαός μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή, να οικοδομήσει από την αρχή το κράτος και την κοινωνία.

«Στη Βουλή αναγκάστηκα να απαντήσω στον υπουργό Οικονομικών, όταν επιτέθηκε με ρατσιστικό τρόπο στην Αργεντινή. Ο υπουργός είπε 'εμείς δεν είμαστε σαν τους Αργεντινούς' και εγώ του απάντησα ότι είμαστε χειρότερα. Αυτή είναι η αλήθεια» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσο για το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα, αναφέρει ότι πιο κοντά στην χώρα μας είναι η Αργεντινή και η Βραζιλία , ενώ γενικά σημειώνει ότι η Λατινική Αμερική υπήρξε ένα κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι που παράγει αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια στιγμή μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα, επικαλούμενος και το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει κληρονομήσει μια μακρά αντιφασιστική ιστορία, έχει ιστορική μνήμη και δεν πρόκειται- όπως λέει-να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Σημειώνει πάντως ότι ο νέο-ναζισμός και η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια αντισυστημική δύναμη, αλλά μια δύναμη που λειτουργεί εντός του συστήματος. Χαρακτηρίζει μάλιστα κίνδυνο για την χώρα τους νεοφιλελεύθερους, την τρόικα και τους νεοναζί που δεν είναι παρά ένας σύμμαχος, προκειμένου να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές.


Απο ethnos

Για τυχόν "προβλήματα μετάφρασης"
Ολόκληρη η συνέντευξη Τσίπρα ατην Pagina12 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου