Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Θ. Κατσάμπας (ΔΝΤ): Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο



Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη και οι πιστωτές της από την Ευρώπη θα πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια για τη χώρα εκτιμά ο κ. Θάνος Κατσάμπας, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.

“Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της συμμετοχής του Επίσημου Τομέα ή επιπλέον δανείων, με την ελπίδα πιο ευνοϊκών όρων”, δήλωσε ο κ. Κατσάμπας ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Ο κ. Κατσάμπας είναι βετεράνος του ΔΝΤ, με εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα στην Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική και μέση Ανατολή. Από την υφιστάμενη θέση, αναφέρει το πρακτορείο, έχει γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα για το πρόγραμμα προσαρμογής.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κατσάμπας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καθώς θα οδηγούσε τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει η διετής παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σημείωσε πως είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση πως η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει από μόνη της προσθέτοντας πως την κάλυψή του θα πρέπει να την αναλάβουν η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ.

“Παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του ΔΝΤ προς όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι”, τόνισε το στέλεχος του ταμείου.

Ο κ. Κατσάμπας συνέχισε λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο εκτίμησε πως μόνο το 22% των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόστηκαν το 2011. 
Ως αποτέλεσμα, ο δημόσιος τομές πρέπει να συρρικνωθεί, τόνισε ο κ. Κατσάμπας.

Όσον αφορά στις επιλογές για την αποκατάσταση της πορείας του χρέους, όπως η μείωση του επιτοκίου στα δάνεια, ένα επιπλέον “κούρεμα” 30%, ή η επιμήκυνση, το στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών.

“Η δυσκολία με τη συμμετοχή του Επίσημου Τομέα (OSI) είναι πως θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλους δανειζόμενους, το οποίο, βέβαια οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα ήθελαν να αποφύγουν”, ανέφερε ο κ. Κατσάμπας.

Αντιδρά το ΥΠΟΙΚ

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, κ. Γ. Στουρνάρας, σχολιάζει με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κατσάμπα ότι “οι θέσεις της χώρας διαμορφώνονται από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών”.
Νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν, ανεπισήμως, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης.
Σημειώνεται, πάντως, πως στον λογαριασμό του στο twitter ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρει, επικαλούμενος πηγές του ΔΝΤ, ότι ο κ. Κατσάμπας με τις δηλώσεις του δεν εκφράζει τις θέσεις του Ταμείου.

ΔΝΤ: “Καλά επιχειρήματα” για παράταση των στόχων του ελληνικού προγράμματος
 
Στην επαναφορά του τρέχοντος προγράμματος στη σωστή πορεία επικεντρώνονται οι συζητήσεις του ΔΝΤ με την Ελλάδα, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του ταμείου Gerry Rice.

«Σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επιδιώκουμε δύο πράγματα: τη βιωσιμότητα του χρέους και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Οι συζητήσεις στην Αθήνα επικεντρώνονται στο πως θα φτάσουμε σε αυτό,» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως δεν είναι σωστό να γίνονται άλλες εικασίες.

Ο Rice αναγνώρισε παράλληλα πως η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντική προσπάθεια.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν “καλά επιχειρήματα” υπέρ αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου