Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πρόσω ολοταχώς για αποκρατικοποιήσεις πριν τον Δεκαπενταύγουστο


 Πυρετός συσκέψεων αναμένεται να λάβουν χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με κύριο θέμα την «καυτή πατάτα» των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί προσανατολίζονται σε μία πρώτη, σχετικά ανώδυνη κίνηση, η οποία να μπορεί να εκληφθεί ως θετικό πρώτο βήμα από τους δανειστές μας. Έτσι σχεδιάζεται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα καταργήσει τη διάταξη που προβλέπει το 51% των δημόσιων επιχειρήσεων να το κατέχει το Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, φιλοδοξεί, μέχρι να φύγει για μίνι διακοπές, τον Δεκαπενταύγουστο, να έχει δώσει στη δημοσιότητα μια μικρή λίστα επιχειρήσεων για αποκρατικοποίηση, εκτιμώντας ότι η λίστα αυτή μπορεί να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.

Οι τρεις αρχηγοί θα κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα, αφού μπορεί τα 6,5 δισ. ευρώτων μέτρων να έχουν «κλειδώσει» ωστόσο αναζητούνται ακόμη τα 5 δισ. ευρώ.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και συναρμόδιοι υπουργοί, όπως ο Γιάννης Βρούτσης, έχουν αναλάβει να αναζητήσουν τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία ως την Παρασκευή θα παραδοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς.
«Υπήρξε εξειδίκευση μέτρων αλλά υπάρχει ακόμα σημαντικό "κενό" αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» ανάφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντηση με τη Τρόικα αλλά και τη περίπου μιάμισης ώρας σύσκεψη που ακολούθησε με τον υπουργό Εργασίας. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ ευρώ, αλλά και τις λίγο ως πολύ συμφωνημένες περικοπές στο Δημόσιο, η Τρόικα περιμένει εξειδίκευση μέτρων ύψους περίπου 5 δισ ευρώ, κυρίως από τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Στη συνάντηση της Κυριακής ο κ. Βρούτσης παρουσίασε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονήσει οι υπηρεσίες του και η αντίδραση των επικεφαλής της Τρόικα κρίνεται θετική αφού θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά είναι «χειροπιαστά» άρα μπορούν να τα παρακολουθήσουν εύκολα. Ωστόσο, είναι τέτοια η ένταση αυτών των μέτρων, που οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους Αρχηγούς. 

Τα μέτρα που «καίνε» είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, η κατάργηση του υπολοίπου 13ης- 14ης σύνταξης, η μείωση των συντάξεων άνω των 1.400 ? από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση του υπολοίπου 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου