Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΥΓΕΙΑ: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ


Παπαμεθοδίου  Δημοσθένης,  Αρναούτη Μαρία, Θωμόπουλος Ανδρέας


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Ζούμε αναμφίβολα ιστορικές στιγμές. Το κουτσουρεμένο και ανεπαρκές κοινωνικό κράτος όπως το ξέραμε μετά τη μεταπολίτευση γκρεμίζεται ολοσχερώς και με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η δικαιολογία για τους δοσίλογους έχει βρεθεί αφού το κοινωνικό κράτος έχει τεχνηέντως ταυτιστεί με το πελατειακό κράτος που εγκαθίδρυσαν με σκοπό τη διαιώνισή τους οι διόσκουροι της πολιτικής ζωής οι οποίοι μας οδήγησαν στην καταστροφή, αλλά έχουν και το θράσος να θέλουν να μας σώσουν ξεπουλώντας χώρα και κατοίκους στους (πολιτικώς ορθώς) εταίρους-  (αλλά κοινώς) τοκογλύφους.

 Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα σύμφωνα με όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής (πολιτικώς ορθώς) ενημέρωσης- (αλλά κοινώς) εξαπάτησης, εφόσον η εγχώρια τρόικα, με την αντικατάσταση του καμένου χαρτιού Καρατζαφέρη από την υπεύθυνη «αριστερά», θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο των Παπανδρέου και Παπαδήμου ακόμα και αν καταγράφηκαν 350 απόπειρες αυτοκτονίας μόνο τον τρέχοντα Ιούνιο και ακόμα και αν η διάλυση του ΕΚΑΒ αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας των αυτοχείρων. Άλλωστε πρόκειται συνήθως για άνεργους ή αποτυχημένους επαγγελματίες και η απονενοημένη έξοδός τους επιτελεί τελικά κοινωνικό έργο.


Ως Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση  σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε αναγκαστικά τηλεγραφικά για αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και καταστάσεις που σε εποχές προ κρίσης θα αποτελούσαν το καθένα από αυτά μείζον θέμα.


Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΥ


Το ΤΣΑΥ (ταμείο αυτοχρηματοδοτούμενο) οδεύει προς τη χρεοκοπία και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Το περίφημο PSI εκτός από την παγκόσμια πρωτοτυπία του να αυξήσει το χρέος αντί να το μειώσει (διαφήμισαν την απομείωση του χρέους κατά 100 δις, χωρίς να αναφέρουν την αύξησή του κατά 130 δις λόγω της αποζημίωσης των ευαγών τραπεζικών ιδρυμάτων) εξελίχθηκε σε στάση πληρωμών μόνο προς το εσωτερικό (ταμεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα). 
Μία ιδιωτικών συμφερόντων και αγνώστης μετοχικής σύνθεσης τράπεζα με τον παραπλανητικό τίτλο Τράπεζα της Ελλάδος εν μία νυκτί μείωσε τουλάχιστον κατά 50-60% τις αποταμιεύσεις γενεών εργαζομένων και των υγειονομικών του ΤΣΑΥ, τα αποθεματικά νοσοκομείων και τα διαθέσιμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η συγκεκριμένη τράπεζα κατάφερε το επίσης αξιοθαύμαστο να αυξήσει τα ομόλογα που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι το ελληνικό κράτος δεν έχει  εκδώσει τουλάχιστον από 2ετίας (ποιοι επιτήδειοι τα ξεφορτώθηκαν σε βάρος του ελληνικού λαού;) 

Η διαδικασία του PSI μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένη ώστε τα νέα ομόλογα, που σημειωτέον λήγουν μετά από 20-30 χρόνια, αποτιμούνται το πολύ στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Με αυτό τον νόμιμο και άρα ηθικό τρόπο, ακόμα και υγιή ταμεία, όπως το ΤΣΑΥ, που είχαν αντέξει το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο επί Σημίτη και τα δομημένα ομόλογα επί Καραμανλή, σε ελάχιστο χρόνο δε θα μπορούν να παρέχουν ούτε τα πιο βασικά και αυτονόητα προς τους ασφαλισμένους τους.
Η ΑΙΚ απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΑΥ και των λοιπών ταμείων-νοσοκομείων-πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της ληστείας.

ΕΟΠΥΥ: ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΘΝΗΣΙΓΕΝΗΣ

Σε αγαστή συνεργασία, τρόικα και μαύρο μέτωπο, μέσω της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κατάφεραν να διαστρέψουν την πραγματικότητα «αξιοποιώντας» οργουελικά την προφανή ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η οποία αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας γιατρών και υγειονομικών.
Πάγια τακτική του ΔΝΤ σε όποιους λαούς έχουν πέσει στα νύχια του είναι αρχικά η δημιουργία κοινού φορέα ΠΥ και στη συνέχεια η εγκατάλειψή του αφού τα κονδύλια που απαιτούνται για τη λειτουργία του βαίνουν συνεχώς μειούμενα
Η εμπειρία των χωρών που προηγήθηκαν της δικής μας είναι πολύ αποκαλυπτική και μας σηματοδοτούν τις εξελίξεις που πρέπει να περιμένουμε αφού τα προγράμματα «εξυγίανσης» της οικονομίας που εφαρμόζονται είναι πανομοιότυπα. 
Στην περίπτωση της Ελλάδας τα ζούμε με ταχύτερο ρυθμό λόγω της βιαιότερης «προσαρμογής» και της αγριότητας των μέτρων που απαιτούν ΔΝΤ και «εταίροι-σύμμαχοι», κοινώς τοκογλύφοι. Ως παράδειγμα αρκεί, η ανησυχία τους για το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων και έχουν την τεχνογνωσία να το μειώσουν, όπως διαπιστώνεται από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχα προγράμματα. 
 Όποιος έχει την οικονομική άνεση να πληρώνει, μάλλον θα επιβιώσει.

Οι δηλώσεις του πιο καλού μαθητή της αγίας τρόικας και πιο ανεκδιήγητου υπουργού υγείας που γνώρισε ο τόπος ότι θα κλείσει το 20% των νοσοκομείων μέχρι το 2013 (φανταστείτε ότι η εξαγγελία έγινε προεκλογικά! Άρα θα τα κλείσουν όλα;) και ότι ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του προς τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δε θα πληρωθούν ούτε από το Υπουργείο Οικονομικών, προεξοφλούν τις προθέσεις.
 Η έκθεση Carone που θα κληθεί να εφαρμόσει το μνημονιακό μέτωπο για την εξοικονόμηση πόρων από την Υγεία, εκτός των άλλων, ζητεί την αύξηση των ασθενών ανά ιατρό και η προεκλογική υπόσχεση για πληρωμή κατά πράξη και περίπτωση, δυστυχώς, αποτελεί άλλο ένα πυροτέχνημα, αφού έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές των «εταίρων» μας.
 Μοναδικό τους κριτήριο είναι η μείωση του κόστους περίθαλψης, ώστε να εξοφλούνται δάνεια και τοκοχρεολύσια κατά προτεραιότητα όπως έχουν ήδη ψηφίσει στη Βουλή και υποσχεθεί ότι θα περιλαμβάνεται στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την άλλη, η ανεργία, η ανασφάλεια για το μέλλον και το οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί πολλούς συναδέλφους στην υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, στη δημιουργία και νέων διαχωριστικών γραμμών και αντιθέσεων μεταξύ μας και στην καταστρατήγηση της σύστασης του ΔΣ του ΙΣΑ να μην υποκύψουν και με την υπογραφή τους ρίξουν νερό στο μύλο της πλήρους κατεδάφισης του συστήματος υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι εκ γενετής θνησιγενής: εκ προοιμίου ανεπαρκής χρηματοδότηση, χρέη 2 δις έως τώρα, ελλειμματικός προϋπολογισμός, αποσπασματικές, αντιφατικές ή αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων, γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να πληρώνει όποιος έχει από την τσέπη του, κλπ κλπ. Η ένταξη και άλλων ταμείων όπως του ΤΣΑΥ με τα εν μία νυκτί κουρεμένα, με βίαιο τρόπο, αποθεματικά τους, μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στον ΕΟΠΥΥ για ένα ή το πολύ μερικούς μήνες, αλλά προδιαγράφει με ακρίβεια το μέλλον του ταμείου μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θεωρείται πολύ επιτυχημένος από τους εταίρους μας αφού το τελευταίο διάστημα μείωσε σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να τους απασχολεί ότι η μείωση οφείλεται στην απεργία των φαρμακοποιών και την αναγκαστική πληρωμή της φαρμακευτικής δαπάνης από τους ίδιους τους ασθενείς. Είναι προφανές ότι η τρόικα μας αγαπά και ενδιαφέρεται πραγματικά για την προαγωγή της υγείας των ελλήνων ασθενών.


ΦΑΡΜΑΚΟ: Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Το ίδιο προφανές συμπέρασμα προκύπτει και από την πολιτική της στο θέμα του φαρμάκου. Διαπιστώνοντας ότι οι έλληνες είναι υπερκαταναλωτές φαρμάκων, φροντίζει να μας κόψει την κακιά αυτή συνήθεια με δραστικούς τρόπους. Αρχικά καθιέρωσε τον μηνιαίο κλειστό προϋπολογισμό των 240 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη που τη θεωρεί ανελαστική πέρα από κάθε λογική και πρόσφατα έδωσε διορία δυο μηνών στη νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας μέχρι τη λήψη …νέων μέτρων για το φάρμακο. Η τρόικα επιμένει και ζητά καθήλωση της δαπάνης των Ταµείων στα 2,88 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. που ήταν πέρυσι (μείωση 800 εκατ.).

Επιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες και όσον αφορά τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν για την Υγεία προκύπτουν από τη μείωση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 για την Ελλάδα σε 12,5 δισ. ευρώ έναντι 20,4 δισ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο 2007 – 2013 (μείωση κατά 8 δισ. Ευρώ).
Μεγάλη αναστάτωση προξένησε το θέμα των γενοσήμων στον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς.
 Η οργανωμένη συνταγογράφηση γενοσήμων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέσο για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την παροχή ασφαλών και αξιόπιστων φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τον ασθενή. Η πρόχειρη και βιαστική, όμως, εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατ’ εντολή της τρόικα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η ΑΙΚ είναι υπέρ της συνταγογράφησης γενοσήμων, αλλά σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της με κάθε τρόπο εξοικονόμησης πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη, που είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί ακριβότερο (ακόμα και από το υπάρχον καθεστώς της υπερσυνταγογράφησης) και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης φάρμακα θα μπορούν να λαμβάνουν έγκριση από 2-3 κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης και θα εισάγονται στη χώρα μας ως ασφαλή και ελεγμένα. Ο ΕΟΦ δεν έχει τα κονδύλια και το προσωπικό για να πραγματοποιεί ελέγχους καθ’ όλη την κυκλοφορία των φαρμάκων. Αυτό, όμως, απέχει παρασάγγας από τις προθέσεις της τρόικας να αλωθεί πλήρως ο χώρος από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Στηλιτεύουμε τους επίορκους και ο ΙΣΑ πρέπει να είναι αυστηρός απέναντι στη νοοτροπία και συνήθεια κάποιων κακών συναδέλφων να πλουτίζουν σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Οι υπερσυνταγογραφούντες πρέπει να τιμωρηθούν από τα αρμόδια όργανα και δεν πρέπει να αποτελούν η αφορμή για στιγματισμό όλου του ιατρικού σώματος.
Ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου οδηγεί σε αντιποίηση επαγγέλματος από τους φαρμακοποιούς από τη στιγμή που θα αποφασίζουν για το σκεύασμα που θα χορηγηθεί στους ασθενείς. Υπάρχει ήδη απόφαση ιταλικών δικαστηρίων (όπου το αντίστοιχο υπ. Υγείας προσπάθησε να περάσει το ίδιο μέτρο) για την αντισυνταγματικότητά του.


Η υποχρεωτική χορήγηση γενοσήμων δεν είναι πιο φθηνή:


1.        Η χρήση μη ασφαλών γενοσήμων θα οδηγήσει σε αύξηση των παρενεργειών με αποτέλεσμα νοσηλείες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη για την αντιμετώπισή τους. Η χορήγηση μη αποτελεσματικών γενοσήμων όπως αντιβιοτικών θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων και προφανείς κινδύνους για τους ασθενείς.
2.        Παρότι κάποιες ηγεσίες συνδικαλιστικών φορέων των φαρμακοποιών επιχαίρουν ανοήτως και φτάνουν στο θλιβερό σημείο να ζητούν τη βοήθεια της τρόικας για την εφαρμογή του, το μέτρο θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών φαρμακείων. Όταν οι πολυεθνικές θα έχουν αλώσει οριστικά το χώρο του φαρμάκου, γιατί να μη δημιουργήσουν και αλυσίδες φαρμακείων για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους; Ήδη γνωστή αλυσίδα super market ζήτησε από τον ανθύπατο Ράιχενμπαχ να πωλεί φάρμακα στα καταστήματά της.
3.        Αποτέλεσμα του μέτρου είναι η οριστική καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με αύξηση της ανεργίας και μείωσης των εσόδων από τις εξαγωγές.
4.        Θα ακολουθήσει νομοτελειακά η αύξηση των τιμών των φαρμάκων αφού θα έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα η αγορά (μετά την καταστροφή φαρμακείου και ελληνικής βιομηχανίας).
5.        Αναμενόμενη είναι και η αύξηση συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων (που προστατεύονται από πατέντα) για την αποφυγή τελικής χορήγησης αγνώστων γενοσήμων.


Προτείνουμε:


1.        Την επάνδρωση και τον πλήρη εξοπλισμό του ΕΟΦ για αυστηρούς και συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους βιοδιαθεσιμότητας σε όλη τη διάρκεια κυκλοφορίας ενός φαρμακευτικού σκευάσματος.
2.        Την επιβολή ποινών στις εταιρίες που αποσύρουν λόγω χαμηλής τιμής δοκιμασμένα, κλινικά ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα.
3.        Την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία παράγει επώνυμα γενόσημα και την ανάπτυξη δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας. Η χώρα μας έχει ήδη πτωχεύσει και μία τυχόν έξοδος από το Ευρώ (πιο πιθανή όσο οι «εταίροι» μας θωρακίζονται για αυτό το ενδεχόμενο) θα μας αφήσει ξεκρέμαστους.
4.        Την αναγνώριση της ομοιοπαθητικής. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι φθηνό, ασφαλές και μπορεί να μειώσει σημαντικά τις φαρμακευτικές δαπάνες.
5.        Η ΑΙΚ ζήτησε την ανάρτηση των ονομάτων των «συναδέλφων» βουλευτών που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ. Ο ιατρικός κόσμος πρέπει να γνωρίζει και οι βουλευτές ιατροί δε δικαιούνταν να μη γνωρίζουν τις επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου.
Προς επικύρωση των ανωτέρων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), προειδοποίησε πρόσφατα (7/12) ότι είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής ανεφοδιασμού της πατρίδας μας λόγω της επανεξαγωγής των φαρμάκων σε χώρες µε υψηλότερες τιμές.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ


Ένα ακόμα μέτρο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον από δεκαετίας, θα μείωνε σημαντικά το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης και θα συνέβαλε στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, γίνεται κυριολεκτικά στο πόδι με τραγικές επιπτώσεις. 
Η προχειρότητα και η βιασύνη με την οποία επιβλήθηκε και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΗΔΙΚΑ, οδήγησε στο φαινόμενο να σπαταλά πολύ χρόνο ο ιατρός για τη συνταγογράφηση (με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αντίστοιχος χρόνος που θα έπρεπε να αφιερώνει στον ασθενή), το σύστημα να καταρρέει συχνά γιατί δεν έχει τις προδιαγραφές για το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων, να υπάρχει θέμα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και από την άλλη πλευρά καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να αποτύχει το σύστημα και να αναλάβουν εργολαβικά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (πάντα με το αζημίωτο).
Η ΑΙΚ απαιτεί την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ώστε να εφαρμοστεί πλήρως με ταχύτητα και ασφάλεια και σε μία μόνο πλατφόρμα για όλα τα προγράμματα.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ και ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ


Οι συγχωνεύσεις κλινικών και η κατάργηση νοσοκομείων και οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προχωρά ακάθεκτη και πέρα από κάθε λογική ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος υγείας, ασχέτως αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο προαπαιτούμενος υγειονομικός χάρτης.
 Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τα εμπεριστατωμένα κριτήρια και τα αγαθά κίνητρα με τα οποία γίνεται η όλη διαδικασία.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υπ Υγείας, υπό την καθοδήγηση του πετυχημένου (γιατί προλάβαινε τις επιθυμίες της τρόικας) Λοβέρδου, θα κατακτούσε περίοπτη θέση στην ιστορία με την κατάργηση του Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσ Παίδων, ακόμα και αν δεν έπαιρνε κανένα άλλο μέτρο.


ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φρόντισε άμεσα να δώσει όρκο πίστης προς την τρόικα δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το έργο του λαϊκιστή Λοβέρδου και ο υφυπουργός (και «συνάδελφος») να διαβεβαιώνει σε επίσκεψή του στο Λοιμωδών ότι θα το κλείσει άμεσα, προασπιζόμενος από τη μία τα συμφέροντα των αναξιοπαθούντων πανεπιστημιακών του γειτονικού «Αττικού» και δείχνοντας από την άλλη καλή διαγωγή προς την τρόικα. Η ετέρα υφυπουργός (επίσης, «συνάδελφος»), με ρόλο κυβερνώσας «αριστεράς» (= γλάστρας), περιφέρεται στα κανάλια, δηλώνοντας χωρίς να ντρέπεται ότι «Δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο υγείας»!
Με το πρόσχημα της σπατάλης, η κρατική δαπάνη για φάρμακα μειώθηκε τόσο ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να µην έχουν αναλώσιμα υλικά και φάρμακα για τους νοσηλευόμενούς τους αλλά ούτε και αντικαρκινικά ή άλλα ακριβά φάρμακα για τους εξωτερικούς ασθενείς µε χρόνιες ειδικές παθήσεις. Γι’ αυτές τις κατηγορίες ασθενών τα ελάχιστα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα χορηγούν µε το σταγονόμετρο. 
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.
Οι περικοπές και μάλιστα αναδρομικές στα ειδικά μισθολόγια που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα εφαρμόσει η αξιόπιστη (μόνο προς τους δανειστές) τρόικα εσωτερικού θα οδηγήσει άμεσα σε νέα μείωση κατά 15-20% του μισθού των νοσοκομειακών γιατρών, με τα φαιδρά επιχειρήματα από το νέο Υπ. Οικονομικών της αδικίας εξαιτίας της ανισότητας της μισθοδοσίας στο δημόσιο και της απειλής μη αποδέσμευσης της επόμενης δόσης του δανείου (όπως συνηθίσαμε κάθε δυο με τρεις μήνες). Παρεμπιπτόντως, ο νέος ΥπΟικ βλέποντας μακριά έχει ιδρύσει από έτους μη κυβερνητική (και βέβαια μη κερδοσκοπική) εταιρία αξιοποίησης (=ξεπουλήματος) της δημόσιας περιουσίας.


ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ


Το μετεκλογικό μαύρο μέτωπο ανοίγει όσο περισσότερα θέματα μπορεί. Διορίζει τον ένθερμο υποστηρικτή και προωθητή των συμφερόντων των ΓΤΟ, ως υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, επιβραβεύοντάς τον για την ψήφο του υπέρ μεταλλαγμένης καλλιέργειας ως εκπρόσωπου της Ελλάδας στην ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προ 14ετίας και σε αντίθεση με την εντολή που είχε πάρει από την εθνική διυπουργική επιτροπή! Με την ψήφο του ο πρωτοπόρος κος Τσαυτάρης άνοιξε το δρόμο για την καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ.
Στο μεγάλο θέμα της διατροφής επίκειται η πλήρης εφαρμογή των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με τον τίτλο «codex alimentarius». Το μέλλον που προδιαγράφουν είναι χειρότερο και από τους πιο εξωπραγματικούς εφιάλτες. Όταν ασθενείς μας ρωτούσαν για αυτό το θέμα, η απάντησή μας ήταν ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε στη Β. Κορέα. Το θράσος όμως της χρηματιστηριοικονιμικής ελίτ και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος είναι απύθμενο. Η ΑΙΚ θα πιέσει για μία σαφή τοποθέτηση του ΔΣ του ΙΣΑ στο μείζον αυτό θέμα.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Το υπουργείο προχωρά άμεσα σε κατάργηση δεκάδων δημόσιων οργανισμών, µε στόχο να τεθούν υπόψη της τρόικας.  Χαρακτηριστικά αναφέρονται η Εταιρεία Νόσου Alzheimer, το Κέντρο Έρευνας Περίθαλψης Σακχαρώδη Διαβήτη, η Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων κλπ κλπ ενώ το δρόμο της συγχώνευσης παίρνουν ΕΟΦ και ΕΦΕΤ και οι Εθνικές Σχολές Δημόσιας Υγείας.
Η ΑΙΚ αντιτίθεται στην κατάργηση όλων των οργανισμών που παράγουν κοινωνικό έργο.
Πρέπει να αναστραφεί άμεσα η πορεία περικοπών στην υγεία.


ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ www.homeopathy.gr
  • Για 5η  ακαδημαϊκή χρονιά συνεχίζεται το MSc στην κλασική ομοιοπαθητική του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ο μοναδικός κρατικός τίτλος εν Ελλάδι εισέτι). Ήδη άνω των 30 ιατρών έχουν λάβει τον τίτλο και ορισμένοι εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το διδακτορικό τους με θέμα την Ομοιοπαθητική. Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του Πανεπιστημίου (www.syros.aegean.gr/homeopathy)
  • Στην Ιταλία, δημιουργήθηκαν Μεταπτυχιακά ομοιοπαθητικής στα πανεπιστήμια της Ρώμης, της Μπολόνια και της Σιένα,  με την αιγίδα των αντίστοιχων ιατρικών σχολών.
  • Η έκθεση του Ιδρύματος Επιστημών και Τεχνολογίας της Ελβετίας με την οποία η Ομοιοπαθητική Ιατρική εντάσσεται στο Ελβετικό ΕΣΥ συζητείται εκτεταμένα διεθνώς. Δεν ήταν κάτι αναμενόμενο η αναγνώριση της Ομοιοπαθητικής στη χώρα όπου έχουν έδρα μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες (Gudrun Bornhoft, Peter F. Matthiessen (eds) Homeopathy in Healthcare – Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs, Springer-Verlag  Berlin Heidelberg 2011).
  • Μετά από καταγγελία της ΕΕΟΙ για τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η εφαρμογή της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς, το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε ότι η άσκηση της ομοιοπαθητικής θα πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρούς, μέλη των αντίστοιχων ιατρικών συλλόγων και συνέστησε στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τις ειδικότητες και τις εξειδικεύσεις να προχωρήσει στην έκδοση πορίσματος για το θέμα αυτό. Ελπίζουμε ότι η παράταξη (συνάδελφος) που θέλει εργολαβικά να εκπροσωπεί το εναλλακτικό ιατρικό κίνημα στον ΙΣΑ να καταλάβει την ιστορική του ευθύνη και να σταματήσει να κωλυσιεργεί ή να παρεμποδίζει την έκδοση θετικών αποφάσεων για την ομοιοπαθητική.
Ευχαριστίες: Κατά τη σύνταξη του άρθρου, εις εκ των συγγραφέων (Παπαμεθοδίου) παρουσίασε οξεία κοιλία και χρειάστηκε να χειρουργηθεί επειγόντως στο Θρίασιο. Νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των εξωτερικών ιατρείων, του χειρουργείου και της γενικής χειρουργικής κλινικής (και ιδιαιτέρως τους συναδέλφους Παπαϊωάννου Γεώργιο, Φαράζι-Χογγούκι Χρήστο και Παπανδρίκο Ιωάννη, ο οποίος εκτέλεσε και χρέη τραυματιοφορέα) για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν κατά την τέλεση του ανθρωπιστικού τους λειτουργήματος, παρά τις σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν το έργο τους ακόμα πιο δύσκολο.


iatroi.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου