Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Άφησαν την ΑΤΕ να “φουντάρει” !!!!!!!


 Φρόντισαν να σώσουν μόνον τις ιδιωτικές τράπεζες. Μένοντας εκτός πακέτου στήριξης, οδηγείται σε συρρίκνωση, με κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις

Αφού ενέδωσαν πρώτα στις «περίεργες» απαιτήσεις τις τρόικας κι άφησαν την ΑΤΕ έξω από το πακέτο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, κυβέρνηση και ΤτΕ τρέχουν τώρα «κατόπιν εορτής» να βρουν τρόπο για να αποτρέψουν την κατάρρευση της. Η κρατική τράπεζα που είναι ο βασικός χρηματοδότης της αγροτικής οικονομίας και μοχλός ανάπτυξης της υπαίθρου, βρίσκεται με τη θηλιά στο λαιμό, καθώς έχασε περίπου 3 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων και – αντίθετα απ’ ό,τι προβλέπεται για τις ιδιωτικές τράπεζες – δεν της επιτρέπεται να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αναπληρώσει αυτά τα κεφάλαια. 

Το μέλλον της είναι πλέον εξαιρετικά αβέβαιο. Πιθανότατα δεν θα αποφύγει την κατάτμηση-συρρίκνωση, με κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις υπαλλήλων και περιορισμό δραστηριοτήτων, αφήνοντας μεγαλύτερο πεδίο δράσης στις ιδιωτικές τράπεζες. Αυτή ήταν άλλωστε και η επιδίωξη της τρόικας, που επέμεινε να μείνει εκτός του πακέτου στήριξης η ΑΤΕ, προδιαγράφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη «μοίρα» της.
Η ευθύνη δεν βαρύνει βέβαια την τρόικα, αλλά την ελληνική κυβέρνηση, τους υπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα, τη Διοίκηση της ΤτΕ και τον Διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της με αποστολή να την αναδιαρθρώσει και να την εξυγιάνει.
Φαίνεται περίεργο – αν όχι σκανδαλώδες – το ότι κυβέρνηση και ΤτΕ φρόντισαν να σώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες αλλά όχι την κρατική ΑΤΕ, η οποία εξαιρούμενη από το πακέτο στήριξης αφέθηκε να οδηγηθεί μετά βεβαιότητας σε αδιέξοδο-κατάρρευση. Τώρα, φοβούμενοι τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες από μια τέτοια εξέλιξη, αναζητούν φόρμουλα για να μπορέσουν να την ενισχύσουν με κρατικό χρήμα, ενώ θα μπορούσε να στηριχθεί σε κεφάλαια του πακέτου διάσωσης.

 Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ οποιαδήποτε λύση επιλεγεί, θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα.
Οι ιθύνοντες των Βρυξελλών και οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη υποδείξει τη λύση: Να συρρικνωθεί η ΑΤΕ, διακόπτοντας τις δραστηριότητες της σε ορισμένους τομείς, κλείνοντας περί τα 100 καταστήματα και απολύοντας προσωπικό. Αυτό μπορεί να γίνει με παράλληλη υπαγωγή της στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την εξυγίανση μη βιώσιμων τραπεζών, ώστε να σπάσει σε δύο «κομμάτια» και το προβληματικό να εκκαθαρισθεί.
Όμως καμία κυβέρνηση και καμία Διοίκηση τράπεζας δεν θα ήθελε να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε, ενώ το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο.
Η υπό τον Θ. Πανταλάκη Διοίκηση της ΑΤΕ έχει ετοιμάσει ένα άλλο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο ετέθη υπόψη της κυβέρνησης και της ΤτΕ, χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα. Προϋπόθεση επιτυχούς υλοποίησης του είναι να δοθεί με κάποιο τρόπο κεφαλαιακή ενίσχυση στην τράπεζα, η οποία χωρίς τις απώλειες του PSI θα είχε ήδη δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10%.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι – αν η ΑΤΕ θα βοηθηθεί για συνεχίσει το ρόλο της, ή αν θα μπει σε «προκρούστεια κλίνη» για να κοπεί στα «μέτρα» της τρόικας και κατά τις επιθυμίες των ιδιωτικών τραπεζών.

Απο  papaioannou   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου