Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Περι χειροκροτημάτων....

 

Με τόσα χειροκροτήματα που είδαμε να πέφτουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο για τον θρίαμβο του PSI, λίγο έλλειψε να πιστέψουμε ότι μας χάρισαν και το χρέος.


TO XEΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ
του Αλέξανδρου Μερκούριου

«Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
κι αν μας αντέξει το σκοινί
θα φανεί στο χειροκρότημα
«.


Αυτά έγραφε πριν μερικές δεκαετίες η Λίνα Νικολακοπούλου. Ο στίχος της ήταν ανέκαθεν ερωτικός. Που θα μπορούσε να φανταστεί όμως ότι κάποια μέρα θα γινόταν και πολιτικοοικονομικός.

Κι όμως. Με τόσα χειροκροτήματα που έπεσαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο για τον θρίαμβο του PSI, λίγο έλλειψε να πιστέψουμε ότι μας χάρισαν και το χρέος.

Ε, λοιπόν, όχι. Δεν μας το χάρισαν το χρέος. Κι όχι μόνο δεν μας το χάρισαν, αλλά την επιτυχία που παρουσιάζουν οι πολιτικοί για τα δημοσιονομικά χρειάζεται να την πληρώσουν στην καθημερινότητα κάποιοι φουκαράδες που ονομάζονται φορολογούμενοι πολίτες.

Έτσι, την ίδια κιόλας ημέρα του θριάμβου, την περασμένη Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το πρώτο πακέτο των δεσμεύσεων, που δεν είναι άλλο, από τη νέα σφαγή στις δημόσιες δαπάνες κατά 12 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθεί τον Μάιο.

Το υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφο που παρουσίασε παραδέχεται ξεκάθαρα ότι και το νέο χαράτσι των 3,2 δισ, ευρώ που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά αρκεί για να καλυφθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους ξένους δανειστές. Αντίθετα, θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες και ακόμα σκληρότερες περικοπές δαπανών που θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ (δηλαδή το 5% του ΑΕΠ) για το διάστημα που αναφέρθηκε.

Δηλαδή κατά την επόμενη διετία στην διάρκεια της οποίας η ανάπτυξη θα είναι αβέβαιη, η ύφεση υπερβολική και η ανεργία θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Παρ’ όλα αυτά, τα επιπλέον μέτρα θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής το ποίο η κυβέρνηση θα καταθέσει τον Μάιο.

Που θα βρεθούν τα 12 δισ. που ζητούνται επιπλέον;

Τα θύματα που θα δώσουν τα χρήματα για τα μέτρα, ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί, αλλά το περίγραμμα στοχεύει στο κοινωνικό κράτος.  Δηλαδή άλλο ένα ψαλίδι σε επιδόματα, συντάξεις κλπ.  

Από αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει έως 5 δις. ευρώ. Άλλα δυο δις.  ευρώ θα κοπούν από περιφέρειες και δήμους. Επιπλέον 5 δις. ευρώ αναζητούνται από τη λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών γενικής κυβέρνησης». Δηλαδή από την τροποποίηση του δημοσίου σε πολυεθνική, όπου όποιος τομέας δεν είναι αποτελεσματικός ή δεν πιάνει τους στόχους θα κλείνει.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, με την ανεργία των νέων στο 51%  οι περισσότεροι Έλληνες θα είναι ευτυχείς  να εργάζονται πλέον (μια και οι υπόλοιποι θα είναι άνεργοι, και χωρίς επίδομα) με 510,94 ευρώ μεικτά ή 426,6 ευρώ καθαρά. Ναι, με 510,94 ευρώ διότι οι νέοι  εργαζόμενοι, θα πρέπει να πληρώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές ρίχνοντας τα καθαρά στα 426 ευρώ. Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρο καθώς για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, το αφορολόγητο είναι 9000 ευρώ και όχι 5000 ευρώ.
 
Γι αυτά πανηγύριζαν ορισμένοι το Σαββατοκύριακο. Γι αυτό και το «αν μας αντέξει το σκοινί» θα φανεί …στο χειροκρότημα

 Πηγη e-magazino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου