Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

27 Μάρτη Παγκόσμια μέρα Θεάτρου .

Κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου ο πολιτισμός γιορτάζει. Από το 1962 η μέρα αυτή ανήκει στο θέατρο, μιας και είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Καθιερώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και θεωρείται κορυφαίο γεγονός για την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, αρκετές σκηνές θα τιμήσουν την ημέρα με χαμηλά εισιτήρια ή άλλου είδους εκδηλώσεις.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου επιλέγει κάθε χρόνο μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα - μέλος του για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. 

Αυτή τη χρονιά επέλεξε ως «πρέσβη» για την διάδοση της γιορτής τον Αμερικανό ηθοποιό, παραγωγό, σεναριογράφο, συγγραφέα και σκηνοθέτη, Τζον Μάλκοβιτς. Αυτήν τη θέση παλαιότερα την είχαν αναλάβει εξέχοντες άνθρωποι του πολιτισμού όπως οι Ζαν Κοκτό, Άρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο και ο δικός μας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Το μήνυμα του Τζον Μάλκοβιτς

«Είναι τιμή μου που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο μου ζήτησε να χαιρετίσω την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα απευθυνθώ σύντομα στους συνάδελφους του θεάτρου, φίλους και συντρόφους. 

Μακάρι η δουλειά σας να είναι πειστική και αυθεντική. Μακάρι να είναι βαθιά, συγκινητική, στοχαστική και μοναδική. Μακάρι να μας βοηθά να στοχαζόμαστε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο στοχασμός να είναι ευλογημένος με θάρρος, ειλικρίνεια, ανυποκρισία και χάρη. 

Μακάρι να είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και το μηδενισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από εσάς θα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε.

Μακάρι να είστε ευλογημένοι με ταλέντο και αυστηρότητα για να μας διδάξετε πώς χτυπά η καρδιά σε όλη την πολυπλοκότητα της, και να έχετε την περιέργεια και την ταπεινότητα να το κάνετε έργο ζωής. 

Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς, γιατί μόνο οι καλύτεροι από εσάς, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και σύντομες στιγμές,  να καταφέρετε να διατυπώσετε το βασικότερο των ερωτημάτων: “Με ποιό τρόπο ζούμε;” Καλή τύχη!»
 John Malkovich 
 Απόσπασμα  απο  Πρώτο Θέμα
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Ο Κάρολος Κουν μιλά για τους νέους ηθοποιούς και τη θεατρική εκπαίδευση.
Αποσπάσματα από την επομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 που προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2008 και περιέχει κομμάτια από συνεντεύξεις του Κάρολου Κουν στον Φρέντυ Γερμανό καθώς και στο Παρασκήνιο του Σωτήρη Αναστασιάδη το 1976.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου