Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα Δεκεμβριανά -1944





Το αίμα φέρνει αίμα κι άλλο αίμα». Με αυτές τις λέξεις συνόψισε ο Σεφέρης την κατάσταση στην Αθήνα το Δεκέμβριο 1944 
   Ο όρος Δεκεμβριανά αναφέρεται σε μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην - Ιανουάριο 1945, ανάμεσα σε δυνάμεις αριστερών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ) και δυνάμεις που ανήκαν στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατία (όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος») έως την άκρα δεξιά,καθώς και των Βρετανών..

    Καθώς ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, χάρη στην πείρα του ως επιτελικού αξιωματικού, ο Σκόμπι έλαβε μέρος στην προετοιμασία των ενεργειών που θα έπρεπε να αναλάβουν οι αγγλικές δυνάμεις στα Βαλκάνια κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

    H φάση της σταδιοδρομίας του Σκόμπι η οποία τον συνέδεσε άμεσα με την Ελλάδα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 στην Καζέρτα.

 Στην ιταλική αυτή πόλη συναντήθηκαν τότε και συσκέφθηκαν, υπό την προεδρία του άγγλου διοικητή του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής στρατηγού Χένρι Γουίλσον, ο άγγλος υπουργός εκπρόσωπος στο Συμμαχικό Στρατηγείο (και αργότερα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας) Χάρολντ Μακμίλαν, ο πρωθυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία είχε σχηματιστεί με τη Συμφωνία του Λιβάνου τον προηγούμενο μήνα, Γεώργιος Παπανδρέου, οι εαμικοί υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης Αλέξανδρος Σβώλος και Γιάννης Ζεύγος, οι αρχηγοί των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων στρατηγοί Στέφανος Σαράφης του ΕΛΑΣ και Ναπολέων Ζέρβας του ΕΔΕΣ, καθώς και άλλοι.   
    
 H διάσκεψη κατέληξε στην υπογραφή της λεγόμενης Συμφωνίας της Καζέρτας, η οποία προέβλεπε ότι ο στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι, διοικητής των αγγλικών στρατευμάτων που επρόκειτο να αποβιβαστούν στην Ελλάδα, ανελάμβανε και την ανωτάτη διοίκηση των ανταρτικών δυνάμεων που δρούσαν στη χώρα. «Αι ανταρτικαί δυνάμεις» ήταν η διατύπωση της Συμφωνίας «τίθενται υπό τας διαταγάς της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η οποία τας θέτει υπό τας διαταγάς του Στρατηγού Σκόμπι».      
    Ο στρατηγός Σκόμπι συνάντησε την ελληνική κυβέρνηση κατά τα μέσα Οκτωβρίου 1944 στον Πόρο, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού της από το Κάιρο προς τον Πειραιά μέσω Ιταλίας. Κατόπιν ήρθε και αυτός στον Πειραιά μαζί με τον Μακμίλαν.

    Την 1η Δεκέμβρη 1944 ο στρατηγός Σκόμπι, χωρίς να έχει καν ενημερώσει τους ντόπιους υποτελείς του κυβερνήτες εδώ, έστειλε τα βρετανικά αεροπλάνα να πλημμυρίσουν την Ελλάδα με προκηρύξεις.

    Εκεί με ύφος στυγνού αποικιοκράτη καθόριζε ημερομηνία αποστράτευσης των αντάρτικων ομάδων τη 10η Δεκέμβρη και απειλούσε το λαό ότι αν δεν εφαρμοστεί η διαταγή του «θα κλονιστεί η σταθερότητα του εθνικού νομίσματος» και θα «πεινάσει».
    Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Γ. Παπανδρέου βιάστηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές του προστάτη του. Συγκαλεί την κυβέρνηση του, χωρίς τη συμμετοχή των υπουργών του ΕΑΜ, και αποφασίζει την άμεση διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής σε όλη τη χώρα.

     Η αντίστροφη μέτρηση για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν έχει αρχίσει.

     Το προκλητικό τελεσίγραφο του Σκόμπι, που απαιτούσε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και η απόφαση του Παπανδρέου για τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής προκάλεσαν την κατακραυγή του κόσμου.
     Αμέσως συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ και αφού τονίζει ότι είναι απαραίτητο μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που θα οδηγήσει την χώρα σε ελεύθερες εκλογές διακηρύσσει ότι μόνη λύση που εξυπηρετεί την ησυχία και ομαλότητα του λαού, είναι η πλήρη αποστράτευση όλων των ενόπλων δυνάμεων του ΕΛΑΣ-ΕΑΜ της Ορεινής Ταξιαρχίας, του Ιερού Λόχου και των σχηματισμών της Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα απαιτεί να διαλυθούν τα γερμανοντυμένα σώματα ασφαλείας και να τιμωρηθούν οι προδότες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς.

Ο Παπανδρέου σφυράει αδιάφορα σ’ αυτές τις προτάσεις.

    Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφασίζει τότε να καλέσει το λαό σε ειρηνικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 3 Δεκέμβρη και στις 4 του ίδιου μήνα να κηρυχτεί γενική απεργία. Ο Γ. Παπανδρέου ενώ στην αρχή είχε δώσει άδεια για να γίνει το συλλαλητήριο λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις 2 Δεκέμβρη εκτελώντας τις εντολές των Αγγλων το απαγορεύει.

Το συλλαλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη γίνετε στο σύνταγμα και πνίγετε στο αίμα. Εικοσιοχτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Η Αθήνα για πρώτη φορά στην ιστορία της βομβαρδίζεται από αγγλικά αεροπλάνα και το μπλοκ ταγματασφαληστών και άγγλων οργιάζει.
    Ο στρατηγός  Σκόμπι ,είχε την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος τον περιέβαλε με απόλυτη εξουσία και φρόντισε να του μεταδώσει τη δική του αλύγιστη αποφασιστικότητα για τη συντριβή του EAM.

    Στις 5 Δεκεμβρίου ο Τσόρτσιλ, με τηλεγράφημά του προς τον άγγλο πρεσβευτή στην Αθήνα Ρέτζιναλντ Λίπερ, τον ειδοποιούσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου όφειλαν να υποτάσσονται στις εντολές του Σκόμπι.
    «Ανέθεσα» λέει το τηλεγράφημα του Τσόρτσιλ «το όλον ζήτημα της αμύνης των Αθηνών και την διατήρησιν της εννόμου τάξεως εις τον στρατηγόν Σκόμπι και τον διεβεβαίωσα ότι θα τον ενισχύσωμεν με όσας δυνάμεις χρειάζεται προς τούτο. Τόσον εσείς όσον και ο Παπανδρέου πρέπει να συμμορφωθείτε προς τα οδηγίας του εις ό,τι αφορά την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν. Πρέπει να συνδράμετε τον στρατηγόν Σκόμπι με πάντα δυνατόν τρόπον και να εισηγηθήτε εις αυτόν την λήψιν παντός μέτρου το οποίον κατά την γνώμην σας ήθελε καταστήσει το έργον του περισσότερον ευχερές και αποτελεσματικόν». 
  Ο Τσόρτσιλ με τηλεγράφημα του στον στρατηγό Σκόμπι τον διατάζει: «Είσθε υπεύθυνος δια την τήρησιν της τάξεως εις τας Αθήνας και δια την καταστροφήν όλων των ομάδων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μίαν μόλις καταληφθείσα υπό του στρατού πόλιν, όπου έχει εκραγεί επαναστατικόν κίνημα. Πρέπει να κρατήσουμε τας Αθήνας και να επιβληθώμεν. Εάν τούτο το επιτύχετε χωρίς αιματοχυσίαν, θα είναι διά σας, αλλά και με αιματοχυσίαν θα είναι επίσης κατόρθωμα εάν αυτή είναι απαραίτητος».   

    Να λοιπόν, που μέσα απ τα ίδια τα γραφτά τους φαίνετε ποιοι είναι υπεύθυνοι για το μακέλεμα του Αθηναϊκού λαού. Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης τότε Κ. Ρέντης δηλώνει στις 10 Δεκέμβρη ότι 40.000 άτομα βρίσκονται στις φυλακές ενώ διώκονται άλλοι 80.000.


    Μετά από 33 μέρες άγριων συγκρούσεων μεταξύ του λαϊκού κινήματος και του μαύρου μετώπου άγγλων και ντόπιων μοναρχοφαστιστών το ΕΑΜ σύρεται και στις 12 Φλεβάρη υπογράφει την «Συμφωνία της Βάρκιζας», βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα και τις επιδιώξεις της εργατικής τάξης. Το τι ακολούθησε μετά είναι γνωστό.

     Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο απολογισμός της τρομοκρατίας, που είχε εξαπολυθεί τον πρώτο χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας είχε σαν αποτέλεσμα: 1.192 νεκρούς, 6.413 τρομοκρατικές ενέργειες, 70.000 συλληφθέντες, 165 βιασμούς γυναικών, 6.567 ληστείες, 572 επιδρομές σε τυπογραφεία, σπίτια.
  Ο Σκόμπι δεν υπολείφθηκε διόλου των εντολών του πρωθυπουργού του, τις οποίες εξετέλεσε όχι μόνο με παραδειγματική πειθαρχία αλλά και με περισσό ζήλο.

     H πράξη του που δείχνει περισσότερο ίσως από κάθε άλλη πόσο σοβαρά είχε πάρει τις εντολές του Τσόρτσιλ είναι ότι κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο χωρίς καν να ενημερώσει γι' αυτό την ελληνική κυβέρνηση.


(Βίντεο: Συλλαλητήριο 3ης Δεκέμβρη 1944-Πλατεία Συντάγματος)

  Μετά τη λήξη των Δεκεμβριανών ο Σκόμπι παρέμεινε στην Ελλάδα για έναν ακόμη χρόνο, ως τις εκλογές του 1946. Το 1947 αποστρατεύθηκε με πολλές τιμές και το 1951 τιμήθηκε με τον τίτλο του διοικητή του Πύργου του Λονδίνου, τον οποίο έφερε ως το 1954



ΠΗΓΗ TVXS
 ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
desiris.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου